Naslovna Srbija POLIGON NIKINCI U PUNOM SJAJU: Vojska Srbije pokazala MOĆ “Nore” i snagu...

POLIGON NIKINCI U PUNOM SJAJU: Vojska Srbije pokazala MOĆ “Nore” i snagu “Lazara” i “Miloša”!

PODELI
Foto: www.mod.gov.rs

Na poligonu Nikinci završen je dvodnevni prikaz i demonstracija sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja sa bojevim gađanjem.

Vežba je održana za članove delegacija partnerskih zemalja, koje su bile zainteresovane da se detaljnije upoznaju sa tehničkim i operativnim karakteristikama ovih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Prvog dana prikaza izvršeno je bojevo gađanje sa artiljerijsko-raketnim sistemima: modernizovanim višecevnim lanserima raketa “Oganj”, samohodnim top-haubicama 155 mm “Nora” B52 i sistemom “Alas”, a potom i statički prikaz pomenutih sistema koji su izvršila gađanja, kao i optoelektronskih, radarskih, izviđačkih i komandno-informacionih sistema za podršku artiljeriji, nove generacije artiljerijskih elektronskih upaljača i municije 122 mm i 155 mm povećanog dometa, besposadnih vazduhoplovnih platformi i familije nevođenog i vođenog vazduhoplovnog naoružanja i drugih sredstava.

Gađanje u realnim uslovima je realizovano veoma uspešno, pogađanjem ciljeva vođenom raketom „Alas“, potom pogađanje ciljeva iz haubica “Nora” i modernizovanih “Ognjeva” sa artiljerijskim nevođenim raketama dometa 40 km i 20 km, navedeno je u saopštenju.

Drugog dana prikaza realizovana su gađanja ciljeva novom familijom protivoklopnih vođenih raketa sa termobaričnom i tandem bojevom glavom, potom gađanje zemaljskih ciljeva artiljerijskim PVO sistemom malog dometa PASARS, kao i gađanje ciljeva iz daljinskih upravljanih borbenih stanica 7,62/40 mm besposadnog daljinski upravljanog vozila “Miloš” i borbenih stanica 12,7 mm oklopnog transportera “Lazar 3” 8h8 i oklopnog vozila “Miloš” 4h4.

Poseban deo prikaza bojevim gađanjem ciljeva realizovali su strelci sa novom familijom savremenog streljačkog naoružanja iz “Zastavinog” programa, opremljenih savremenim nišanskim uređajima, uključujući i video-nišan kojim se omogućava bezbedno gađanje automatskim puškama iza zaklona.

Pored sredstava koja su realizovala gađanje drugog dana, statički prikaz je obuhvatio i prikaz kompleta nove zaštitne balističke opreme i terenskog automobila “Zastava NTV” 1,4 t 4×4.

Prikaz i demonstracija sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja na poligonu Nikinci realizovana je veoma uspešno, što je još jedan dokaz da odbrambena industrija Srbije i domaća pamet predstavljaju značajan oslonac za unapređenje operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao i za jačanje izvoznih referenci naše zemlje, navedeno je u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here