Naslovna Poljoprivreda Poljoprivreda najviše trpi, za građane Srbije ekologija na listi prioriteta

Poljoprivreda najviše trpi, za građane Srbije ekologija na listi prioriteta

PODELI
Foto: Depositphotoss

Građani Srbije zaštitu životne sredine svrstavaju na četvrto mesto liste prioriteta u Srbiji, a devet od deset građana zabrinuto je zbog klimatskih promena i uključilo bi se u rešavanje tog problema, pokazuju istraživanje javnog mnjenja o ekološkim temama i životnoj sredini beogradske kancelarije Fondacije Hajnrih Bel, prenosi Euractiv.

Građani Srbije su ocenili da su im lično najvažnije oblasti u Srbiji ekonomska situacija, zdravstvo i zaposlenost, a zaštita životne sredine se nalazi na četvrtom mestu. Nešto više od tri četvrtine građana ocenilo je da ekonomija i ekologija idu zajedno, 10 odsto je izjavilo da je važnija ekonomija, a 12 da ekologija treba da ima primat nad ekonomijom.

Kao najveći zagađivači vazduha u Srbiji istaknuti su industrija, saobraćaj i elektrane na ugalj. U anketi je skoro devet od deset građana izjavilo je da je zabrinuto zbog klimatskih promena, a najveći uticaj klimatskih promena vide u poljoprivredi – u sušama i niskim prinosima. U istraživanju je istaknut i zaključak da građani žele da budu uključeni i da zajedno sa vlastima nađu rešenje za klimatske promene, a 91 odsto ispitanih je reklo da bi se u rešavanje tog problema i lično uključilo.

Podsetimo, na međuvladinoj konferenciji Srbije i Evropske unije u Briselu otvoren je klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu, a koji obuhvata četiri poglavlja, između ostalih i 27 – životna sredina.

U poslednjih godinu dana usvojili smo šest važnih zakona, uključujući Zakon o klimatskim promenama i Zakon o biocidnim proizvodima, a preuzeti su i važni koraci u proširenju strateškog okvira. U procesu smo izrade Programa upravljanja otpadom. Uz podršku EU, izrađen je Program zaštite vazduha Republike Srbije sa akcionim planom za period do 2030. godine, i očekujem da će biti usvojen do kraja godine, rekla je ministarka životne sredine Irena Vujović povodom otvaranja poglavlja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here