Naslovna Blog Dejan Reljin POLJOPRIVREDNI SAVETNIK: Divlji širak ne sme biti problem na njivi (BLOG)

POLJOPRIVREDNI SAVETNIK: Divlji širak ne sme biti problem na njivi (BLOG)

PODELI

Iako na tržištu nikad nije bilo više preparata za suzbijanje divljeg sirka i ostalih uskolisnih korova nego danas, problemi su sve veći i veći. U čemu je problem i gde se najviše greši?
Kao prvo, moramo znati da se divlji sirak razmnožava semenom i rizomima i da godišnje svaka biljka proizvede oko 20.000 semena, a na svakom hektaru se nalazi nekoliko tona rizoma iz kojih se javljaju biljke otpornije nego one nastale iz semena. Sirak iz semena niče u vreme kada i kukuruz i najveći deo tih biljaka moguće je suzbiti preparatima koji se primenjuju posle setve, a pre nicanja. Mnogi ovaj tretman preskoče pa se pored semenskog, naknadno javi i rizomski sirak, kojem je potrebna nešto viša temperatura zemljišta za nicanje u odnosu na sirak iz semena.
Iz višegodišnjih ogleda je zaključeno da se pravi momenat za suzbijanje sirka retko kad i retko gde poklapa sa optimalnim tretnutkom za suzbijanje širokolisnih korova. Iz tog razloga neophodno je suzbijanje prilagoditi trenutnoj situaciji na parceli.
Kada je u pitanju suzbijanje divljeg sirka u kukuruzu rešenje se ogleda u preparatu Nikosav. Nikosav treba primeni onda kada je najveći deo sirka ponikao, a naročito sirak iz rizoma. Nikosav se korisiti u količini 1,25 l/ha i ako se primeni u trenutku kada je rizomski sirak u fazi od 3-5 listova imaćemo odlične rezultate kako na rizomski, tako i na sirak iz semena. Nikosav je odlično fomulisan pa mu ne treba dodavati okvašivač, selektivnost u odnosu na kukuruz mu omogućava da se primeni do 8. lista, kompatibilan je sa drugim preparatima pa se može mešati sa bilo kojim preparatom za suzbijanje širokolisnih korova. Sve ove osobine preparat Nikosav stavljaju na prvo mesto kada je u pitanju suzbijanje divljeg sirka u usevu kukuruza, samo je na vama da procenite pravi momenat stanje na parceli i da sa uspehom očistite njive od ovog korova.
Kada je u pitanju suzbijanje uskolisnih korova u širokolisnim gajenim biljkama kao što su soja, suncokret, šećerna repa ili razne vrste povrća, za tu namenu iz više razloga, najbolje je koristiti preparat Flupisor u količini 1 l/ha. Sa količinom od 1 l/ha suzbijamo jednogodišnje i višegodišnje travne (uskolisne) korove kao što su: divlji ovas, veliki i mali muhar, divlji sirak iz semena i rizima, svračica, zubača, pirevina i drugi. Najbitnije je da se tretman uradi pre cvetanja gajenih biljaka, a kada su korovi u fazi 3-5 listova. Flupisor se primenjuje samostalno, jednom tokom vegetacije i ne preporučuje se mešanje sa drugim herbicidima. Flupisor se usvaja veoma brzo nakon folijarne primene, tako da već sat vremena nakon aplikacije, gotova da je cela količina preprata usvojena od stane biljke, što znači da nema gubitaka od spiranja u slučaju kiše. Efekti na korove su vidljivi u roku od 7-10 dana, a potpuno propadanje nastaje nakon dve, najviše tri nedelje, što se manifestuje crvenkastom bojom usled prisustva antocijana. Flupisor je veoma selektivan na veliki broj gajenih biljaka, ali prilikom tretiranja treba sprečiti zanošenje na susedne parcele ako su pod usevima kao što su strna žita i kukuruz.
Ono što Flupisor izdvaja i daje mu prednost u odnosu na druge preparate iz ove grupe herbicida je što nakon njegove primene nema retrovegetacije korova koji su u njegovom spektru delovanja.
Narod kaže da su najbolja rešenja su i najjednostavnija, to je slučaj i ovde. Imamo preparate koji su dobri i efikasni, a na nama je da ih pravilno primenimo u trenutku kada je to najbolje za gajenu biljku i najpovoljniji za suzbinje neželjenih biljaka na parceli.
Želim vam mnogo uspeha u borbi sa korovima!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here