Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici mere poštuju, a njive seju

Poljoprivrednici mere poštuju, a njive seju

PODELI
Foto vecernje novosti

ZA nekoliko dana, kada se zemlja još malo prosuši od vlage, Gliša Marojević (77), iz sela Jazak nadomak Rume, nastaviće sa poljoprivrednim radovima u polju, koje je iznenada prekinuo sneg. Iako mu je zbog nastale situacije ograničeno kretanje kao i boravak na otvorenom, Gliša poštuje sve mere Vlade za suzbijanje virusa korona, ali poljoprivreda ne sme da stane, a hrana mora da se proizvede.

Gliša zajedno sa suprugom Anicom (68) obrađuje oko 40 jutara zemlje. Đubrivo je spremljeno, kao i seme za setvu kukuruza – još samo da dozvole vremenski uslovi.

– Imam oko 35 jutara vlastite zemlje, a ostalo uzimam u arendu. Jesenas sam posejao 15 jutara pšenice, koja nikada nije bila bolja, nadam se da će tako i ostati. Prihranio sam je i sada se spremam za setvu kukuruza koji će biti na 18,5 jutara – priča ovaj stariji domaćin koji je i pored godina u dobroj radnoj formi.

Pored zemljoradnje, on i njegova supruga tove i 10 junadi, 30 ovaca i 30 jagnjadi i nekoliko krmača i prasića.

– Mi ne ustajemo rano, negde oko sedam sati ujutru. Ne pijemo kafu, već idemo odmah da hranimo životinje, sve to obavimo za pola sata. Odem do prodavnice po hleb, i kada obavimo još neke poslove po kući, krećemo na njivu. Sve to radimo nas dvoje sami, bez ičije pomoći. Kada ne bismo radili, to bi nas ubilo, a ne korona – kroz smeh kaže Gliša koji je nedavno proslavio 53 godine braka.

Na njegovu priču nadovezuje se i Anica, koja se nada da će sve ovo u zemlji dobro proći.

– Pratimo dešavanja i kod nas u zemlji i u celom svetu. Svi poljoprivrednici su dobili dozvolu za kretanje od pet ujutru do 20 časova, a mi spadamo u tu grupu. Kada se vratimo po podne sa njive, ionako nemamo potrebu da idemo negde – naglašava ova domaćica.

U Jasku, koji ima oko 1.000 ljudi, pretežno živi starije stanovništvo, a kako kažu meštani, za vreme policijskog časa po ulicama može da se vidi samo pokoja kera.

MINISTAR NEDIMOVIĆ O SNABDEVENOSTI TRŽIŠTA: BRAŠNA I KVASCA IMAMO DOVOLjNO

U SRBIJI ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih životnih namirnica za kojima je tražnja porasla tokom pojave virusa korona, potvrdio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je za TV Pink naglasio da samo tri najveća proizvođača brašna zadovoljavaju potrebe cele zemlje i da imamo određenu količnu ove namirnice i za izvoz u zemlje regiona.

Podsetio je da je proteklih dana bila velika tražnja i za kvascem, koji se, kaže Nedimović, uglavnom uvozio iz Mađarske i Hrvatske i nije bilo proizvođača u našoj zemlji. Zato je pokrenuta proizvodnja u Senti gde je za sedam dana proizvedeno 240 tona kvasca.

– U sredu je kvasca bilo u 1.000 pekara, onda je počela distribucija u trgovinske lance širom zemlje, u Prijepolje, Leskovac, Pirot, Valjevo… Ovim smo pokazali da ono što je bio uvozni proizvod, sada postaje proizvod koji ćemo moći da izvozimo – rekao je Nedimović.

Govoreći o setvi, Nedimović je rekao da poljoprivrednici imaju dovoljno semena, nafte i đubriva i napomenuo da će država imati razumevanje za poljoprivrednike koji ne stignu da se vrate sa njiva baš do početka policijskog časa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here