Naslovna Poljoprivreda Poljoprivrednici očekuju obećano mineralno đubrivo do 18. januara

Poljoprivrednici očekuju obećano mineralno đubrivo do 18. januara

PODELI
Foto: Agro tv

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig“ Nedeljko Savić rekao je da očekuju da mineralno đubrivo urea dobiju do 18. januara, po obećanoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, a ako ga država ne obezbedi organizovaće proteste.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je da će država obezbediti određenu količinu mineralnog đubriva koje neće biti skuplje od 650 evra po toni, odnosno od oko 80 dinara po kilogramu, a ako se to ne obezbedi organizovaćemo proteste – rekao je Savić za Betu.

On je dodao da je mineralno đubrivo u aprilu prošle godine koštalo oko 330 evra po toni ili oko 40 dinara po kilogramu i da je za njih prihvatljivo da cena bude 650 evra po toni, odnosno 80 dinara po kilogramu.

Savić je rekao da mineralno đubrivo sada na domaćem tržištu košta oko 1.000 evra po toni što je za poljoprivrednike neisplativo i neprihvatljivo.

Mineralno đubrivo urea je potrebna za prolećnu prihranu pšenice i drugih poljoprivrednih kultura, a ukoliko bi ta prihrana izostala, prinosi, kako kažu poljoprivrednici, mogu da podbace i za više od 50 odsto.

Savić je kazao da se za sada ne zna da li će država uspeti da obezbedi celokupnu potrebnu količinu po cenama od po 650 evra po toni ili će da uveze samo deo potrebnih količina kako bi izvršila pritisak na trgovce na domaćem tržištu da smanje cene od 1.000 evra po toni.

On je dodao da se plaši da će, ako država ne uveze celokupnu potrebnu količinu uree, domaći trgovci, umesto da smanje cenu, povući određene količine sa tržišta i izazvati veštačku nestašicu zbog čega bi cene još porasle.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here