Naslovna Poljoprivreda “Poljoprivrednik”: Konoplja, biljka budućnosti – baterije od konoplje moćnije od litijumskih

“Poljoprivrednik”: Konoplja, biljka budućnosti – baterije od konoplje moćnije od litijumskih

PODELI
Foto: returntonow.net

Na polju medicine, konoplja je dokazala svoju vrednost,a sada je spremna da poremeti i tehnološki svet – piše “Poljoprivrednik” u svom najnovijem izdanju lista.

Konoplja je čudesna biljka, velikih mogućnosti sa širokim sprektrom namene. Naučnici pronalaze sve više njenih upotrebnih varijanti, a nedavne studije sugerišu da su baterije od konoplje moćnije od litijumskih.

Konoplja otvara vrata ka boljoj budućnosti i u tehnološkom i medicinskom svetu. Na polju medicine, konoplja je dokazala svoju vrednost, a sada je spremna da poremeti i tehnološki sektor. Naučnici su otrkrili način da koriste konopljino vlakno kao superkondenzator. Objašnjavaju da se vlakna iz konplje mogu transformisati u proizvodnju uređaja visokih performansi za skladištenje energije.

Aktuelno pitanje je: da li su bolje baterije od konoplje ili litijumske?

Litijumske baterije– Podrazumevaju baterije koje imaju metalni litijum kao anodu. Poznate su kao i litijum-metalne baterije i neverovatno su popularne. Litijumske baterije sreću se u mobilnim telefonima, laptopovima i PAD uređajima. Uobičajene su, jer su neke od najenergičnijih punjivih baterija na tržištu.

Napravljene su od četiri ključne komponente. Litijumska baterija sadrži katodu, koja određuje napon i kapacitet baterije i izvor je litijum-jona. Anoda omogućava da električna struja teče preko spoljašnjeg kola. Kada se baterija napuni, litijum-joni se čuvaju u anodi.

Elektrolit se sastoji od rastvarača, soli, aditiva i omogućava provod litijum-jona između anode i katode. Na kraju, tu je i separator-fizička barijera koja drži anodu i katodu odvojeno.

Litijumske baterije se uglavnom koriste kao izvori napajanja za prenosivu elektroniku i implantirane medicinske uređaje. Iako su skuplje od običnih alkalnih baterija, imaju znatno duži vek trajanja.

Baterije od konoplje– Predstavljaju novu i poboljšanu zamenu grafena. Inače, grafen se sastoji od jednog heksagonalnog saćastog rešetkastog sloja čvrstvo zbijenih atoma ugljenika. To je jedno od najlakših, najjačih i najpovoljnijih jedinjenja koje je ikada otkriveno.

Međutim, dr Dejvid Mitlin, naučnik sa Univerziteta Klarkson u Njujorku, tvrdi da je pronašao način da od konoplje proizvodi ”ultra-brze” superkondenzatore koji su bolji od grafena.

Naučnici su potvrdili svoju teoriju kuvanjem konoplje i pretvaranjem u ugljenične nano ploče. Kasnije su to iskoristili da naprave superkondenzatore, za koje su otkrili da su bolji od onih napravljenih od grafena.

Elektrode proizvedene od specifičnih vlakana konoplje mogu povećati gustinu energije superkondenzatora i zadržati energiju sličnu ili jednaku grafenu. To je isplativija tehnologija jer se elektrode proizvode od bio otpada, što osigurava prilično jednostavan proces.

Konopljine baterije su efikasnije od litijumskih baterija. Na osnovu rezultata eksperimenta, dokazano je da su performanse ćelije konoplje znatno bolje od litijumske ćelije. Snaga ćelije konoplje je 31 volt po amperu, dok je snaga litijumske ćelije bila samo četiri volta po amperu.

Sublimirajući dosadašnje rezultate, evidentno je da konoplja drastično smanjuje troškove zbog svoje implikacije u uređajima za skladištenje energije. Takođe, mnogo je bolje rešenje za životnu sredinu. Rezultati poput ovih pokazuju da je konoplja zaista vredan resurs održive energije.

Tekst za “Poljoprivrednik” pisao: Prof. dr Jan Kišgeci, Novi Sad

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here