Naslovna Dogadjaj Položen kamen temeljac za novi vrtić u Rumi- Ministar Ružić: Ruma je...

Položen kamen temeljac za novi vrtić u Rumi- Ministar Ružić: Ruma je model kako treba da izgleda ozbiljna lokalna samouprava


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u Rumi – Kockice 2.

Novi vrtić, u ulici Alekse Šantića, prostiraće se na naa preko 2.600 metara kvadratnih, a izgradnju Opština Ruma u celosti finasira sopstvenim sredstvima u iznosu od oko 131,7 miliona dinara.

Objekat će imati ukupno 12 soba, četiri za jaslice i osam za decu obdanišnog uzrasta, višenamensku salu, trpezariju, prostor za administraciju, tehničke prostorije, lekarsku sobu, fiskulturnu salu. Vrednost opreme i nameštaja je preko 16 miliona dinara, a za spoljno spoljnje uređenje sa mobilijarom biće izdvojeno nešto preko 11,5 miliona dinara.

“Igradnja vrtića rešiće brojne problema kako nas u lokalnoj samoupravi, ali tako i naših sugrađana vezanih za smeštaj njihove dece u predškolskoj ustanovi, to je nešto što smo obećali prošle godine i evo ulazimo u realizaciju. Mi smo ove godine upisali 1711 dece, 300 više nego prethodne godine. Imamo na listi blizu 40-oro dece, što nije veliki broj u odnosu na period od pre, recimo, pet godina. Izgradnjom ovog vrtića dobijamo maksimalan prostor za još 280 dece. Dugoročno ćemo rešiti potencijalni problem manjka mesta za upis, mada je to lep problem koji se pojavljuje, samo neka broj dece raste, mi smo tu da obezbedimo uslove da svima predškolsko obrazovanje bude dostupno i ne samo to, ono je kod nas i besplatno već četiri godine”, poručio je predsednik Mančić, zahvalivši se ministru Ružiću na poseti.

“Mnogi nisu verovali kada smo najavljivali da će vrtić u Rumi biti besplatan, ispostavilo se da je to moguće, sada posle četiri godine mnogi idu našim stopama. Mi idemo i korak dalje kao pioniri smo pokrenuli i projekat besplatnih udžbenika za sve osnovce na teritoriji naše opštine, gotovo 3.700 osnovaca je od lokalne samouprave dobilo potpuno besplatne udžbenike i radne sveske. Mi smo na to ponosni kao i na saradnju sa Vladom Srbije, ministarstvom prosvete i zahvalio bih se ministru Ružiću koji je dozvolio da u Rumi od naredne školske godine oformimo u Poljoprivrednoj, vrlo brzo Srednjoj stručnoj školi, novi smer – stomatološka sestra, obrazovni profil koji ne postoji ni u jednoj školi u Sremu”, kazao je Mančić naglasivši da su svi projekti koje Opština Ruma samostalno finansira došli kao proizvod dobre državne politike, koja je u Rumi pokrenula privredu i omogućila ekonomski prosperitet opštine u srcu Srema.

Ministar prosvete i prvi potpredsednik Vlade RS Branko Ružić je istakao da je Ruma je model kako treba da ozbiljna lokalna samouprava

“Prvi put u ovih kratkih 6-7 meseci da prisustvujem kamenu temeljcu jednog važnog infrastrukturnog objekta, pre svega za vaspitno – obrazovni sistem u kome je jedinica lokalne samouprave investitor. Ovo je kamen temeljac za ustanovu u kojoj otpočinje izgradnja lične i etičke, psihološke vertikale svake ličnosti, mesto gde će se deca socijalizovati i gde će se sticati prva znanja i zato je važno da ulažemo što više kako bi sva ta deca postala integralni deo sistema – naše Srbija, kako bi oni davali svoj dopsinos nakon završetka školovanja i pomogli da se Srbija na pravi način razvija. Mislim da je Ruma upravo, rekao bih, model kako jedna ozbilja lokalna samouprava treba da funkcioniše na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Naravno da u Rumi postoje određene komparativne prednosti, pa i u čitavom Sremu, u odnosu na neke druge krajeve širom naše zemlje, ali je takođe važno da te komparativne prednosti mora neko da afirmiše i da ih iskoristi i kako bi privukao investitore. Mislim da je to upravo predsednik Mančić i njegov tim uspeo u ovom prethodnom periodu, nije skromno reći da imate jednog od najboljih predsednika opštine na teritoriji čitave Republiie Srbije”, ocenio je Ružić i dodao da se nada da će sledeće godine prisustvovati otvaranju vrtića, uz opasku da poput Mrkonjića veruje da će se ceo posao uspešno završiti – pre roka.

Neposredno pre polaganja kamena temeljca predsednik Mančić je u Gradskoj kući ugostio ministra Ružića upoznavši ga sa svim pionirskim projektima rumske lokalne samouprave poput pomenutog besplatnog vrtića, besplatnih udžbenika za sve osnovce, ali i drugih kao što su besplatan prevoz, stipendije, stalna ulaganja u unapređenje infrastrukture. Predsednik Mančić je ministru Ružiću uručio prigodne poklone u vidu monografije posvećene našem gradu i monografije – spomenice posvećene Prisajedinjenju – kao kruni vekovne borbe za oslobođenje i ujedinjenje.

Prethodna vestPosle Rume i Loznice, Slobodna zona Šabac širi se na Inđiju
Sledeća vestRedak fenomen kod Šida – pojavio se beli mišar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here