Naslovna Srbija Pooštrena ograničenja za vozače sa probnim dozvolama

Pooštrena ograničenja za vozače sa probnim dozvolama

Foto: nsuzivo

U protekloj godini izdato je oko 80 hiljada probnih vozačkih dozvola i njihov broj sve više raste, te ne čudi vest da su novopečeni vozači učestvovali u više od 1.200 saobraćajnih nesreća. Zbog toga su pooštrena ograničenja i češće saobraćajne kontrole.

S obzirom na to da se budući vozači, početnici, teorijski i praktično pripremaju za vožnju, neretko im se događa da nakon dobijene probne dozvole, izazovu ili budu saučesnici u nekoj lakšoj ili težoj saobraćajnoj nesreći. Iz agencije za bezbednost saobraćaja navode da se ne radi o neznanju već o svesnom kršenju propisa.

“Ono što je važno napomenuti a to je da mladi vozači nemaju iskustva vezano za praktično upravljanje vozilima a sa druge strane i psiho-fizički razvoj mladih do 25 godina je doba adolescencije i u tom periodu naravno da možemo očekivatii drugačiju energiju i drugačije ponašanje u tom smislu veoma je važno napomenuti, da se, da je bitno poštovati sve ove propise koje trenutno važe i takođe uključiti roditelje u da kažemo nadzor poštovanja tih propisa oni su ključni za mlade do 25 godina”, rekao je Milan Ilić, iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Mada podaci saobraćajne policije govore da vozači iz kategorije od 17 do 25 godina, na godišnjem nivou, u saobraćaju tri puta manje stradaju u odnosu na starije kategorije, ipak, više od 1200 mladih vozača, učestvovalo je u nekoj saobraćajnoj nezgodi.

Prema zakonu o bezbednosti saobraćaja vozač sa probnom dozvolom između ostalog ne sme da vozi pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, da vozi u periodu od 23 do šest časova ujutru, da za vreme vožnje koristi telefon, kao ni da prevozi više od tri osobe.

IZVORnsuzivo
Prethodna vestU drugom krugu zakupljeno 233 hektara
Sledeća vestPotvrđeno je: Prijatelji se okupljaju nakon 16 godina

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here