Naslovna Srem Pećinci Popularizacija gastronomije Donjeg Srema

Popularizacija gastronomije Donjeg Srema

PODELI

Udruženje žena „Majka Angelina“ organizovalo je 8. juna šestu po redu „Kiflicijadu“ u Kupinovu. Članice 27 udruženja žena, kako iz pećinačke opštine, tako i iz čitavog Srema i cele Srbije, pripremile su tog subotnjeg dana raznovrsne kiflice, slane i slatke, ali i ostale đakonije tradicionalne kuhinje – rolnice, vanilice, breskvice, salčiće, pite, orasnice. A sve je bilo izloženo u kupinskom Domu kulture na uvid, probu i uživanje gostiju i učesnika ove lepe manifestacije.

Kiflicijada je otvorena kulturno-umetničkim programom koji su priredili KUD „Kupinik“ iz Kupinova, muzičar iz Surčina Petar Milošević i solista iz Kupinova Mihajlo Janković, a završena je dodelom zahvalnica i pehara svim učesnicima. Jer, kako nam je rekla predsednica Udruženja žena “Majka Angelina” Vesna Radanov, u ovakvoj manifestaciji nema najboljih, i nema nagrada za prvo, drugo i treće mesto jer su svi – pobednici.

„Čak i da smo odlučili da nagradimo najbolje, to bi bilo nemoguće jer su sve kiflice koje su naše gošće napravile izuzetno ukusne i lepe, i sve su zaista najbolje! Osim toga, svi su se jednako trudili, izdvojili vreme, ostavili na stranu svoje svakodnevne obaveze, samo da bi bili naši dragi gosti. Nadamo se da smo i mi dobri domaćini i da na najbolji način predstavljamo naše Kupinovo i našu opštinu. Moram ovom prilikom da se zahvalim lokalnoj samoupravi koja nam je omogućila da organizujemo „Kiflicijadu“, uvek nas to motiviše da širimo dobar glas o Pećincima u Srbiji i inostranstvu. Tako smo nedavno tri dana bili u Beču, kao gosti udruženja žena Srpkinja koje žive u Beču, a pošto ih tamo ima prilično iz Srema, mnogo su se obradovale našem dolasku i pozvale nas da ponovo dođemo. Bile smo i u Mađarskoj, a sada smo uspostavile saradnju sa Rusima i verujem da je to samo početak naših međunarodnih aktivnosti na afirmaciji tradicije i kulture pećinačke opštine. Između ostalog i zbog toga, ovogodišnja manifestacija jeste od posebnog značaja, jer nije šala kada je potrebno da se pokažete u najboljem svetlu pred gostima iz čitave Srbije, ali i iz jedne tako velike, bratske države‟ – rekla nam je Vesna Radanov.

Da su u svom nastojanju žene iz Kupinova bile veoma uspešne i ostavile pritom sjajan utisak, potvrdila nam je Ruskinja Tatjana Ribakova, koja priprema drugi turistički vodič kroz Srbiju, ovoga puta pod nazivom „Moja ukusna Srbija“. Biće to „gastronosmki vodič“ za turiste iz Rusije koji se pitaju koja mesta vredi posetiti u Srbiji. Kupinovo će biti jedna od najvažnijih preporuka, kaže Tatjana, i objašnjava:

„Prvi turistički vodič „Moja prelepa Srbija“ u Rusiji je vrlo zapažen, a prvi primerak te knjige koji je stigao u našu zemlju doneo je vaš predsednik Aleksandar Vučić i poklonio ga našem predsedniku Putinu. I ova druga knjiga, u kojoj će važno mesto zauzeti Kupinovo, biće jednako dobra, u to ne sumnjam.‟

Ovogodišnju „Kiflicijadu“ posetili su, između ostalih, i direktorka Turističke organizacije Ljubica Bošković i predsednik Saveta MZ Kupinovo Perica Odobašić.

„Turizam je na našem području u usponu, a tome je prilično doprinelo i formiranje turističke rute kroz opštinu Pećinci. Posebno je manifestacioni turizam u snažnom razvoju u čitavoj Srbiji, pa i kod nas. Manifestacije poput „Kiflicijade“ doprinose popularizaciji gastronomije Donjeg Srema, kao važnog segmenta zaokružene turističke ponude. Lokalna samouprava, i naravno Turistička organizacija, imaju odličnu saradnju sa svim udruženjima žena pećinačke opštine i podržavaju manifestacije koje doprinose razvoju turizma. Podsetiću da su poljoprivreda, industrija i turizam tri strateška pravca privrednog razvoja opštine Pećinci i da je razvoj turizma utemeljen upravo na prirodnim dragocenostima i kulturno-istorijskom nasleđu Kupinova, Obedske bare i čitavog južnog dela pećinačke opštine‟ – rekla nam je Ljubica Bošković.Na šestoj „Kiflicijadi“ bilo je, inače, više od 200 učesnika i svi oni su više nego zadovoljni saradnjom sa UŽ „Majka Angelina“. Tako Svetlana Trifunović, predsednica Udruženja žena iz Vrnjačke Banje kaže da na njihovoj trodnevnoj međunarodnoj manifestaciji „Zlatne niti“, koja okuplja više od dve i po hiljade učesnica, poslednjih godina najzapaženije mesto svojim maštovitim kreacijama zauzimaju žene iz Srema, posebno iz pećinačke opštine. Ljiljana Pejinović iz Udruženja građana „Ruzmarin“ iz Golubinaca, kao i Branislava Mladenović iz udruženja žena iz Jaska, ističu posebno dobru i višestranu saradnju sa ženama iz Udruženja „Majka Angelina“. Naravno, prezadovoljne su i učesnice svih udruženja žena pećinačke opštine. Lepu izložbu ručnih radova, kiflica i kolača, one su začinile plesom i igrom poznatih srpskih kola, i na kraju, ovenčane priznanjima i peharima, poželele da subotnji dan ovekoveče zajedničkom fotografijom, za uspomenu i dugo sećanje, baš kako i priliči ženama koje znaju da uživaju u sadašnjem trenutku, čuvajući tradiciju i lepe običaje Srema i Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here