Naslovna Srbija PORAŽAVAJUĆE: Ko su uzori mladih?

PORAŽAVAJUĆE: Ko su uzori mladih?

PODELI
Foto: SD/Ilustracija
U sklopu istraživanj Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, sprovedena studija na uzorku od 1.404 učenika osnovnih i srednjih škola u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu, Jagodini i Valjevu, pokazala je da su ličnosti iz javnog života i sveta sporta uzori za oko 40 odsto mladih.
Za 20 godina mnogo se promeno pogled mladih na to ko bi trebalo da im bude uzor. 1995. godine trećina mladih uzore nalazila u svetu šou-biznisa, dok je danas taj procenat porastao na 45 odsto. Tih godina devet odsto mladih imalo je idole među sportistima, a danas su oni uzori za 43 odsto mladih.
Ono sto svakako ne možemo da ne primetimo da skoro sve devojke izgledaju, pa u najblažem primeru, kao Ceca i njena ćerka, bilo da je navode kao uzor ili ne. A verovali ili ne, dobro se “kotira” na listi sprovedenih istraživanja.

Direktorka Instituta za psihologiju i autorka istraživanja Ivana Stepanović Ilić kaže da su učenici naveli imena 333 osobe iz javnog života na koje se ugledaju.
Poražavajuće zvuči činjenica da su 1995. godine naučnici i umetnici bili uzor za čak petinu mlade populacije, a danas ih svega tri procenta mladih doživljava kao idole. Naše istraživanje je pokazalo i da su ličnosti iz sveta šou-biznisa zanimljivije mladima u osnovnoj školi, učenici srednjih stručnih škola preferiraju sportiste, dok đaci u gimnazijama za uzore češće biraju političare i vladare”, zaključuje Stepanović Ilić.
Dok popularnost jutjubera i blogera osetno raste, simpatije prema političarima opadaju.
“Popularnost političara stalno opada. Istraživanje koje su sredinom devedesetih radile moje kolege pokazalo je da je tada čak 16 odsto mladih uzore nalazilo među političarima. Danas je to oko tri procenta. Mlade generacije politika generalno ne zanima, ni kod nas ni u svetu, iako to ne znači da su apolitični. Mislim da ih politika zanima na lokalnom, a ne na globalnom nivou i zbog toga ne smatraju da se političari bave temama koje su njima zanimljive. Ovo istraživanje pokazalo je da su Aleksandar VučićVojislav Šešeljcar Dušan i Nelson Mandela najveći politički uzori za mlade”, dodaje sagovornica “Politike”.
“Čak 70 odsto njih ima idole muškog roda, dok je svega trećina glasala za ženske idole. Zanimljivo je da je svega četiri odsto mladića navelo žensku osobu kao uzor, dok je 42 odsto devojčica reklo da im je muškarac uzor. Međutim, dok dečaci životne uzore najčešće nalaze među sportistima, devojčice idole nalaze na estradi. Ovo istraživanje je pokazalo da su blogerka Zorana Jovanović (Zorannah), rijaliti zvezda Kim Kardašijan, pevačica Svetlana Ražnatović, glumica Anđelina Džoli, pevačica Bijonse, uzori za najveći broj devojčica”, kaže Ivana Stepanović Ilić.

Među muškarcima, najčešće pominjani idol i neko sa kojim se identifikuju jeste Novak Đoković, s tim da su među uzorima mlade generacije i sportisti poput Kristijana Ronalda, Lionela Mesija, Lebrona Džejmsa, Ronaldinja, Bogdana Bogdanovića, Bobana Marjanovića. Jedina sportistkinja koja se pozicionirala na spisku idola učenika u Srbiji je atletičarka Ivana Španović.

Nema nijedne ličnosti koja magnetski privlači veliki broj mladih osoba, iako Đoković jeste uzor, svega pet odsto mladih, u opštem uzorku, navelo je njega kao idola.
Profesori Odeljenja za psihologiju i saradnici Instituta za psihologiju svakih nekoliko godina obavljaju istraživanje o uzorima i idolima mladih u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here