Naslovna Srem Ruma Porodica Šaulić iz Sremske Mitrovice ostaje bez doma: U utorak stan na...

Porodica Šaulić iz Sremske Mitrovice ostaje bez doma: U utorak stan na licitaciji, građani pozivaju na solidarnost

PODELI

“Porodica Šaulić se po treći put našla na udaru izvršiteljske mafije. Pored toga što su na ime fiktivnog duga pokušali da im otuđe stan u Sremskoj Mitrovici, izvršitelji sada žele da im uzmu i stan u Novom Sadu na ime kamate i sudskih troškova. Ne dozvolimo da Šaulići završe na ulici!”, saopštavaju iz Združene akcije “Krov nad glavom Novi Sad”.

Ovoj organizaciji u nedelju, 20. januara, javljeno je da će se licitacija stana porodice Šaulić održati ovog utorka , 22. januara u 13 časova u prostorijama javnog izvršitelja Jelene Stanković Miković iz Sremske Mitrovice. Momci i devojke iz Zdruzene akcije “Krov nad glavom Novi Sad” tokom decembra išli su dva puta u Sremsku Mitrovicu da pomognu u sprečavanju deložacije porodice Šaulić koja bi, da je bila iseljena, ostala bez krova nad glavom. Oni dodaju da ne treba naglašavati da realna vrednost nekretnina višestruko prevazilazi sumu za koju se nekretnine na licitaciji nude.

Podsetimo, Muhameda i Adilju Šaulić sa četvoro dece i unučetom iseljavali su do sada dva puta zbog tužbe oko, kako tvrde, fiktivnog ugovora, zbog koga se sporovi vode već osmu godinu. Kako je listu Danas objasnio advokat porodice Dragan Obradović, ova porodica posedovala je dva stana, jedan u Novom Sadu pod hipotekom, i drugi u Sremskoj Mitrovici preko stambenog kredita. Imali su u cilju da prodaju bilo koji od ta dva stana a kao zainteresovani kupac prvo za jedan, a potom za drugi stan, javila im se LJ.D. sa kojom je septembra 2011. godine sklopljen usmeni ugovor o kupoprodaji stana sa garađom u Novom Sadu gde je ona dobila ključeve od nekretnine, a Muhamed 39.400 hiljada evra uz dogovor da se do kraja te godine isplati i ostala suma do 120 hiljada evra i završi kupoprodaja.

Prema rečima Obradovića, nakon odugovlačenja zaključenja ugovora LJ.D. je podnela tužbu protiv Muhameda sa zahtevom da joj vrati novac tvrdeći da je u pitanju bila pozajmica, a stan garant da će dug biti vraćen. Muhamed je 2014. sudskim putem tražio naknadu od LJ.D. za korišćenje stana, dospele režije u tom periodu s obzirom da računi nisu plaćeni, i izgubljenu dobit. Kako navodi Obradović, sud je odbio da spoji ove dve tužbe, a Muhamedu Šauliću se sada potražuje nešto preko 50 hiljada evra na ime duga prema LJ.D. kao i sudskih troškova. Iz tog razloga održava se licitacija iako nekretnina uveliko prevazilazi sumu koja se potražuje, i koja prema rečima advokata dokazano nije bila pozajmica. Dragan Obradović dodaje da je neverovatno da se dozvoljava licitacija bez uzimanja u obzir prava supruge jer je to delom i njena bračna tekovina koja se s tim u vezi ni ne može cela licitirati jer imovina jednog bračnog partnera ne može biti prodata na ime bilo kakvog duga drugog bračnog partnera. Obradović ističe da ima preko 40 godina rada i da do sada nikada nije naišao na ovakav slučaj, te smatra da se ovde radi o malverzacijama, i dodaje da sudski procesi još uvek nisu u potpunosti završeni, te da je licitacija neopravdana.

Ovim povodom Združena akcija “Krov nad glavom Novi Sad” poziva sugrađane porodice Šaulić da se u utorak 22. januara okupe na licitaciji “i izraze svoje nezadovoljstvo ovom nepravdom jer je na licitaciji dozvoljeno prisustvo svima”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here