Naslovna Srbija Porodična epidemija malih boginja i u Inđiji: Čak osmoro obolelih

Porodična epidemija malih boginja i u Inđiji: Čak osmoro obolelih

PODELI
Foto: SHUTTERSTOCK ILUSTRACIJA

Od početka oktobra u Srbiji je registrovano ukupno 3.442 slučaja malih boginja, od kojih je 1.778 laboratorijski potvrđeno u Institutu “Torlak”, a devet osoba preminulo je od posledica bolesti. Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica je prijavio porodičnu epidemiju malih boginja u Inđiji s osam obolelih.

Prvi smrtni slučaj od malih boginja, registrovan posle 20 godina u Srbiji, bio je 27. decembra prošle godine kada je Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana. Svega nekoliko dana kasnije, 3. januara, Klinički centar u Nišu prijavio je smrtni ishod kod deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje nije bilo vakcinisano.

U Vojvodini, osim u Novom Sadu, od početka marta 2018. epidemija malih boginja prijavljena je na teritoriji Kikinde (sedam obolelih). Porodična epidemija prijavljena je i u Rumi.

Slučajevi oboljevanja od malih boginja registrovani su i u Subotici (dva), Rumi (dva), Sremskoj Mitrovici (tri), Inđiji (dva), Staroj Pazovi (jedan), Pećincima (dva), Vrbasu (jedan), Zrenjaninu (dva), Kovinu (jedan) i Pančevu (jedan).  Prema podacima iz dečjeg dispanzera u Somboru u 2011. obuhvat dece vakcinacijom protiv malih boginja bio je 98 posto, a u 2016. godini 61 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here