Naslovna Hronika Porodično nasilje svakodnevno u Rumi

Porodično nasilje svakodnevno u Rumi

PODELI

Direktor Centra za socijalni rad u Rumi Slobodan Krasić kaže da su prošle godine dobili blizu 11 miliona dinara transfernih sredstava, što smanjuje njihove izdatke, a novac su koristili za projekte i usluge.
Deo je namenjen za lične pratioce, deo za dnevni boravak, deo za prevenciju nasilja, ali i druge potrebe.

Krasić kaže da svakodnevno dobija poštu i zapisnike iz policije vezane za nasilje u porodicama, koje Centar za socijalni rad obrađuje, a dalje sa tužilaštvom i sudom, socijalni radnici rade na tim slučajevima.

– Imamo i sastanke formiranih timova gde se analizira, zatim zajednički nastupa. Koristimo Sigurnu kuću u Sremskoj Mitrovici, u meri koliko nam je potrebno- napominje Krasić i dodaje da oni finansiraju prevoz.

Prema njegovim rečima, ne može da ukaže na jedan problem kao gorući, ali nasilje je svakodnevna stvar, pa se to može navesti kao jedan od glavnih problema.

Foto: Dnevnik

– Medijacije kod bivših supružnika, viđanje sa decom, rešavanje tih obaveza, to su sve delikatne situacije. Stalno imamo pritiske, sudske odluke koje moramo da poštujemo, a uvek se neko žali- kaže Krasić i dodaje da problemi nastaju i kod viđanja dece u kontrolisanim uslovima, a mali prostor je predviđen za to.

Krasić dodaje da kada je porodično nasilje u pitanju, Centar ima dežurstvo 24 sata, koji pri svakom pozivu SUP-a izlaze na teren.

-Imamo godišnji raspored dežurstava, koji organizujemo svake nedelje, te imamo kolege koji su uvek na dežurstvu- kaže Krasić.

Problem Centra za socijalni rad je i smeštaj korisnika, jer su domovi regionalno zatvoreni, tvrdi direktor, jer svaka regija ima svoje bolesne, pa teško primaju nekog sa strane, odnosno druge opštine.

Tenzija u kontrolisanim uslovima
Direktor rumskog Centra za socijalni rad kaže da dovedu dečicu od šest meseci ili godinu dana zbog viđanja u kontrolisanim uslovima, pa deca plaču i to stvara tenziju.

– Ima dosta bivših supružnika koji neće da se viđaju u kućnim uslovima, malo kod jednog, pa kod drugog roditelja, nego u maltene prisilno kontrolisanim uslovima – napominje Krasić i smatra da je to najlošija varijanta, jer nema relaksiranog ambijenta, ni komocije, već se sve odvija uz prisustvo socijalnih radnika.

– Imamo problem i sa prihvatilištem, što nije problem samo naše opštine, pogotovo u zimskom periodu, kada su ljudi više bolesni, a Gerontološki centar ne može da prihvati sve – kaže Krasić i dodaje da Narodna kuhinja radi pri Crvenom krstu i broji oko 750 korisnika, a osim toga Crveni krst deli i pakate prehrambenih proizvoda, higijene, ogreva i drugih stvari.

– U nedavnoj akciji podeljeno je oko 350 paketa, što u gradskim mesnim zajednicama, ali i seoskim – kaže direktor Centra i dodaje da je prošle nedelje stigao i peti šleper briketa podeljen u naselju Klenak, te se ljudima na sve načine pomaže. Osim novčane jednokratne pomoći, korisnicima se pomaže podelom briketa. Ta vrsta pomoći stići će ovih dana i ugroženima u Rumi.

– Delimo kombinovano, selo, pa grad – ističe Krasić i dodaje da tako svi materijalno ugroženi dobiju pomoć.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here