Naslovna Srem “Posadi svoj hlad” – U Sremskoj Mitrovici podeljene sadnice belog jasena

“Posadi svoj hlad” – U Sremskoj Mitrovici podeljene sadnice belog jasena

PODELI
Foto: Ozon

SREMSKA MITROVICA – U okviru akcije Posadi svoj hlad, grad Sremska Mitrovica podelio je 300 sadnica belog jasena zainteresovanim građanima.

Reč je o drugo fazi projekta koji se realizuje u svim gradovima Srbije u cilju ozelenjavanja površina.

Posadi svoj hlad, velika je nacionalna akcija ozelenjavanja urbanih sredina koju sprovodi Zeleni razvojni centar, sa kojima je grad prvu saradnju ostvario početkom aprila ove godine, građani su bili zainterosavani, tako da smo odlučili da i sada na jesen ponovimo ovu akciju. U saradnji sa gradskom Upravom za zaštitu životne sredine, odlučili smo da podelimo 300 sertifikovanih sadnica belog jasena. Ideja je da građani zasade ove besplatne sadnice u svom dvorištu ili neposrednoj blizini kako bi sebi obezbedili hlad ali i ujedno da pročistimo vazduh koji udišemo, rekao je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

Samardžič je najavio još jednu akciju na teritoriji grada Sremska Mitrovica, ozelenjavanje javnih površina u zoni frekvetnih saobraćajnica.

U narednih nekoliko dana organizovaćemo još jednu akciju ozelenjavanja frekventnih saobraćajnica, s tim što su tu velike betonske površine, pa će se sadnja vršiti u žardinjerama. A do kraja godine završićemo izradu elaborata ozelenjavanja javnih površina u gradu, jer već sledeće godine planiramo  da uz podršku ministarstva za zaštitu životne sredine, početkom sledeće godine planiramo da realizujemo veliku akciju planske sadnje zelenila sa fokusom na industrijsku zonu. Akcija će se realizovati u saradnji sa lokalnim javnim predizećima ali u planu je i da se u akciju uključe i privredni subjekti koji posluju u industrijskim zonama.

Projekat Posadi svoj hlad usaglašen je sa evropskim Zelenim planom u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here