Naslovna Život POSETA PRIJATELJU ILI KOMŠIJI POBOLJŠAVA INTELEKT I PAMĆENJE

POSETA PRIJATELJU ILI KOMŠIJI POBOLJŠAVA INTELEKT I PAMĆENJE

PODELI
Foto: Prva

Zašto je dobro biti društveno aktivan?

Samo 10 minuta razgovara s drugom osobom može poboljšati pamćenje i intelekt, tvrde naučnici sa Univerziteta Mičigan.

Čak i desetominutni razgovor s nekom osobom može poboljšati pamćenje i inteligenciju, pokazalo je novo američko istraživanje.

“Tokom naše studije druženje sa drugima pokazalo se jednako delotvorno kao i neke tradicionalnije mentalne vežbe za poboljšavanje pamćenja i intelektualne sposobnosti”, piše Oscar Ybarra, psiholog sa U-M Instituta za socijalna istraživanja (ISR) i voditelj istraživanja na kojem su radili ISR psiholog Eugene Burnstein i psiholog Piotr Winkielman sa Univerziteta Kalifornija u San Diegu.

Pregledavajući podatke o 3610 osoba doba od 24 do 96 godina uočena je veza između visokog nivoa društvenih interakcija i razvijenih kognitivnih funkcija.

Kratka interakcija od samo 10 minuta povećava intelektualnu sposobnost

Tokom drugog eksperimenta naučnici su izveli laboratorijski test kako bi procenili kako društvena interakcija i intelektualne vežbe utiču na pamćenje i mentalne sposobnosti.

“Uvideli smo da i kratka interakcija od samo 10 minuta povećava intelektualnu sposobnost jednako kao i uključivanje u, nazovimo ih, intelektualne aktivnosti”, rekao je Ybarra.

Što se tiče rezultata, čini se da poseta prijatelju ili komšiji može biti jednako važna za oštrinu uma kao i svakodnevno rešavanje ukrštenica.

Ybarra je naglasio da društvena izolacija može imati negativno delovanje na intelektualne sposobnosti, kao i na emocionalnu stabilnost osobe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here