Naslovna Magazin POSKUPELA JEDNA OD NAJVAŽNIJIH NAMIRNICA ZA SLAVU! Cena po kilogramu ide i...

POSKUPELA JEDNA OD NAJVAŽNIJIH NAMIRNICA ZA SLAVU! Cena po kilogramu ide i do 1.000 dinara!

Foto:wikipedia

Počelo je vreme slava i pripreme kolača, torti i slavske trpeze, ali su za 20 do 40 odsto poskupele namirnice koje su neophodne za pripremu. Proizvođači kažu da je sušna godina uticala na povećanje cena. 

Jesen je ubrala lišće sa grana, a Dejan Jevtić iz Čačka plodove oraha, koje ovih dana suši u Prislonici gde ima zasade na dva hektara. Pre sedam godina investirao je u njih iz hobija, ali i da dodatno zaradi.

“Cena će biti nešto viša sa obzirom na to da je manje rodilo, jer je bila sušna godina i negde dvadesetak odsto je cena otišla gore, odnosno 800 do 1.000 dinara je cena jezgra po kilogramu”, navodi Dejan Jevtić iz Čačka, proizvođač oraha.

Tolika je cena jezgra oraha i na pijacama u Vranju i Jagodini, a u piljarama i prodavnicama i za pedeset odsto veća.

“Kupuju sada u vreme proslava slava, ali znatno manje kad prođe taj period”, navodi prodavac iz Vranja.

Njegova koleginica navodi da se kupuje mnogo manje u odnosu na prethodne godine, jer se, kako kaže, ne slavi kao što se slavilo do sada, uglavnom se svelo to na užu familiju. I ostale namirnice za pripremu kolača i slava su poskupele za 20 do 40 odsto. Domaćice kalkulišu, da li da kupe gotove poslastice ili da pripreme manje količine slavskih đakonija.

“Manje ćemo da pravimo nego što smo pravili, pola i više od pola manje. Šta će mora se tako, nema se para”, navodi domaćica iz Jagodine.

Suzana Adamović, prodavačica iz Jagodine navodi da se uglavnom kupuju gotovi kolači.

“Cena posnih, ali i mrsnih je ista – 420 dinara”, navodi Adamovićeva.

U poslastičarama koje kolače i torte spremaju po narudžbini cene su još i veće kilogram kolača je od 1.200 do 1.500 dinara.

“Kako su sirovine poskupele tako smo i mi morali da dignemo cene proizvodima. Pojedinci se bune ali su i svesni da je sve poskupelo i da jednostavno mora tako”, objašnjava Danijela Arsić, vlasnica poslastičare u Vranju.

Poskupljenja ili okolnosti zbog koronavirusa većinu ljudi će naterati da i ove godine slave u krugu porodice sa skromnijom trpezom.

IZVORmondo.rs
Prethodna vestRani javni uvid u elaborat za izradu Plana detaljne regulacije ,,Za deo bloka 4-6-4 ” u Rumi
Sledeća vestLepe vesti: Za sedam dana rođeno 23 bebe u mitrovačkom porodilištu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here