Naslovna Srbija Poslanici Evropskog parlamenta u pismu Beogradu traže održavanje Europrajda

Poslanici Evropskog parlamenta u pismu Beogradu traže održavanje Europrajda

PODELI
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kojem se vlasti pozivaju da omoguće održavanje Europrajda u septembru u Beogradu, piše danas Europena Western Balkans (EWB).

U pismu koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava se navodi da je Parada Ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Pismo je potpisalo 145 poslanika EP, koji smatraju da bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učesnika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje”.

“Nažalost, situacija anti – LGBTQ+ kontraprotesta koji su često nasilni, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da se Parada ponosa i drugi događaji efikasno održe”, stoji u pismu vlastima u Srbiji.

Poslanici navode da obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope podrazumevaju da države članice “treba da obezbede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava”.

U pismu se apeluju na rukovodstvo Vlade Srbije da omogući da se Europrajd održi po planu, da se dodatno obaveže na angažovanje dovoljno pripadnika policije kako bi se osigurala bezbednost skupa i da pokrene dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je juče da Europrajd neće biti održan i da država neće promeniti svoju odluku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here