Naslovna Politika Poslanici raspravljaju o predlogu za promenu Ustava i raspisivanju referenduma

Poslanici raspravljaju o predlogu za promenu Ustava i raspisivanju referenduma

PODELI
Foto: rts.rs

U Domu Narodne skupštine u toku je objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, čije usvajanje bi trebalo da omogući promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Sednici, koja je počela u 13 sati, prisustvuje i ministarka pravde Maja Popović, koja je izrazila očekivanje da će danas parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promene Ustava, o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Ministarka je rekla da čvrsto veruje da će danas Skupština Srbije većinom usvojiti Akt o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, što je, kaže, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.

Očekujem da će EK ceniti napredak Srbije, naglasila je Maja Popović.

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Ministarka Popović je podsetila na razloge za promene Ustava, koje imaju za cilj, između ostalog, povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

Na istoj sednici trebalo bi da bude raspisan i referendum, najavljen za 16. januar.

Zajednički načelni i jedinstveni pretres o sve tri tačke dnevnog reda predložio je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here