Naslovna Ekonomija Posle 100 EVRA, pet minimalaca i moratorijuma na kredite, stiže po još...

Posle 100 EVRA, pet minimalaca i moratorijuma na kredite, stiže po još 30.000 DINARA ZA PLATE, a od januara i NOVA POMOĆ

PODELI

U roku od deset dana biće isplaćena još jedna minimalna zarada, koja trenutno iznosi oko 30.000 dinara, za zaposlene u najugroženijim delatnostima. U pitanju je sektorska podrška za 72. 500 zaposlenih u turističkim agencijama, renta – kar firmama, ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

A onda početkom sledeće godine trebalo bi da se ide i na pomoć privatnim preduzetnicima, najavio je predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da je protiv izmena poreske politike, već za jednokratna davanja.

“Počeli smo da razgovaramo, jer tokom januara moramo da pomognemo privredi. Protiv smo izmena poreza, ali naći ćemo nešto što će privatni sektor da zadovolji”, rekao je Vučić.

Na minimalac, inače, imaju pravo radnici koji su prijavljeni i koji ne rade na crno. Novac će biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme.

Jednu rečenicu guvernerke Jorgovanke Tabaković mnogi dužnici, i građani i privrednici, nedavno su upravo i shvatili kao mogućnost za novi, treći moratorijum na kredite.

“Narodna banka Srbije prati situaciju, kao i potrebe građana i privrede, i ako bude trebalo spremna je ponovo da reaguje”, izjavila je prva dama NBS koja je prethodnih meseci podržala privredu i stanovništvo sa dva moratorijuma na dugove u bankama.

Prvi moratorijum na otplatu kredita, i za privredu i za građane, počeo je u martu i trajao 90 dana. Nije ga prihvatilo samo 6 odsto građana i 7 odsto firmi. Drugi moratorijum na obaveze počeo je krajem jula, trajao je dva meseca, i ovaj zastoj u otplati prihvatilo je nešto manje klijenata – 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća.

Poslodavci su nedavno svoje predloge poslali i Vladi. Predlažu da se PDV u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće smanji na 10 odsto, da se odloži plaćanje poreza i doprinosa na zarade ili da se one u sektoru malih i srednjih preduzeća delimično otpišu. Kako su naveli, trebalo bi i da se obustavi uvođenje novih taksi i dažbina na državnom i lokalnom nivou.

100 evra, pet minimalaca

U okviru paketa podrške, država je krajem maja i početkom juna uplatila jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra za četiri miliona građana Srbije, koji su se prijavili za ovu meru.

U maju, junu i julu država je kao vid podrške privredi pogođenoj korona krizom, isplatila tri minimalca za sve zaposlene u firmama koje su se prijavile za ovaj vid pomoći. Zatim je ova mera nastavljena i u julu i avgustu, kada su preduzeća dobila po 60 odsto minimalca za zaposlene, odnosno oko 18.000 dinara.

Kako je najavljeno, kroz dve, tri nedelje novčanu pomoć trebalo bi da očekuju i penzioneri.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here