Naslovna Kultura Posle 25 godina opera „Karmen“ se vraća na scenu SNP-a

Posle 25 godina opera „Karmen“ se vraća na scenu SNP-a

PODELI

Posle punih 25 godina, opera Karmen, Žorža Bizea, 30. septembra biće premijerno izvedena pred novosadskom publikom na sceni “Jovan Ðorđević” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Opera koja i 175 godina od svog nastanka fascinira, otvara pitanja i preispituje društvene norme, postaviće i nove operske standarde kada je reč o scenskom izvođenju u Novom Sadu.

Uz gotovo dvesta ljudi u horu i orkestru, uz soliste, balet i veliki broj statista, ono na šta je kolektiv Srpskog narodnog pozorišta posebno ponosan je Dečiji hor na čelu sa Vericom Pejić, koji će svoju debitantsku ulogu imati upravo u ovoj postavci.

Sem toga, za Pozorište je ovo prilika da se kroz izazov pokaže napredak operskog anasambla.

“Karmen je jedna od najpopularnijih opera na svetu. Operski repertoar najstarijeg nacionalnog teatra apsolutno mora da ima ovakvo delo. Naš zadatak je da kroz umetnost otvaramo pitanja koja su bitna za jedno društvo. Pored toga, što je publika voli, njena tematika je uvek aktuelna: Borba za slobodu. Kao što glavna junakinja na kraju opere kaže: Slobodna sam se rodila, slobodna ću umreti! Uz to, tehnički i umetnički zahtevi ovako velike opere nama daju priliku da pred sebe postavimo novi izvođački izazov”, objašnjava Sanda Milankov, direktorka Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Opera Karmen pred novosadskom publikom oživljava u režiji Ozrena Prohića, gostujućeg reditelja iz Hrvatske. Smelo i uzbudljivo, Ozren otvara vrata operi iz 19. veka i daje joj priliku da nastavlja da podstiče na razgovor i dvesta godina kasnije.

“Danas kada pričamo o režiji opere, možemo pričati o spektaklu, kulturnoj reprodukciji, nekakvim atrakcijama, ali kao i u pozorištu generalno, najbitnije je osetiti vibraciju sa vremenom u kom se radi. Bitno je osetiti titraje savremenosti i onda opera i u muzičkom, i dramskom čitanju postaje zanimljivija. Ne volim da pričam u pozorištu o modernosti i aktuelnosti. Možemo da pričamo o klasici a sigurno da pokušavamo uvek da napravimo aktuelne i nove trendove. Zato teatri i postoje”, priča reditelj, Ozren Prohić.

Da je Karmen opera o nepristajanju na nametnuta pravila, o pravu na život, o hrabrosti, drskosti, smelosti, suglasan je i dirigent, maestro Aleksandar Kojić.

“Dugovečnost opere Karmen leži u danas popularnim numerama koje je čine, iako to nije bio slučaj na njenoj praizvedbi. Ono što je Bize izveo tada priču o čvrstom ženskom karakteru, priču o ženi koja ide u smrt jer radi ono što ona hoće i oseća, kontra svih društvenih normi, to je bilo šokantno za ondašnju publiku. Za nas je ona danas hrabra žena. Dakle, ovo je i dramaturški i muzički dugovečna opera”, tvrdi Kojić.

Prva repriza planirana je 3. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here