Naslovna Ekonomija Posle dogovora Vučića i Putina, predsednik kaže: Uštedeli smo nacionalni stadion

Posle dogovora Vučića i Putina, predsednik kaže: Uštedeli smo nacionalni stadion

PODELI
Foto: nezavisne.com

Srbija će u narednih šest meseci nastaviti da plaća gas po ceni od 270 dolara za 1000 metara kubnih. To je ishod razgovora u Sočiju na najvišem nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je molio Vladimira Putina da cena ostane ista bez obzira što je berzanska cena gasa trenutno četiri puta viša, i da je Putin pristao. Dve strane, međutim, nisu saopštile detalje iz pregovora o dugoročnom ugovoru koji bi trebalo uskoro da bude zaključen.

Tri sata je trajao razgovor, a Putin je imao 90 unapred pripremljenih pitanja za predsednika Srbije. Većina se odnosila na gas i cenu tog strateškog energenta.

Uspeli smo da pod jedan, u narednih šest meseci dobijemo cenu gasa od 270 dolara. Dakle, da nam se ne menja cena. Dobili smo povećane količina u tih šest meseci i dobili smo gipkost-fleksibilnost za koju sam molio predsednika Putina. uštedeli smo više od 300 miliona evra, samo da imate u vidu, zahvaljujući prijateljstvu predsednika Putina, uštedeli smo jedan nacionalni stadion, kazao je oduševljeno Vučić posle sastanka.

Neverovatna stvar, neopisiva, nerealna stvar za Republiku Srbiju, izjavila je premijerka Ana Brnabić, nakon čega je usledio gromki aplauz.

Ipak, jedan čovek u delegaciji u Sočiju bio je oduševljeniji od Ane Brnabić i narodnih poslanika.

Kada sam to saopštio ovde u hotelu, Bajatović je skakao od sreće, pošto je mislio da je to nemoguće, rekao je Vučić.

Ali, niža cena gasa uključuje i drugi aranžman koji Moskvi veoma znači u situacijii kada se suočava sa sankcijama i ograničenjima Amerike i Evropske unije. Srbija nastavlja sa kupovinom ruskog naoružanja.

Tako da ćemo prve neke stvari imati već pre kraja godine u našoj zemlji. Nisu strateške stvari, ali veoma, veoma važne taktičke stvari stižu. To su, mogu da kažem, korneti i lansirne rampe za kornete i rakete za protivoklopna dejstva koje su izuzetno važne, posebno na našem terenu, navodi Vučić.

Kako je dodao, šef Kremlja je s vremena na vreme uključivao u njihov razgovor i svoje saradnike, i to na način koji je impresionirao gosta iz Srbije.

Direktno ima neko dugme, pritisne, javi se jedan. Pritisne drugo dugme, drugi. Treće dugme treći, četvrto četvrti. Svi čekaju spremni, priča predsednik.

Kremlj je na zvaničnoj stranici objavio deo razgovora dvojice šefova država. Putin je između ostalog poželeo Vučiću sve najbolje na predstojećim izborima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here