Naslovna Ekonomija Posle domaćih planina – najpopularnija Jahorina

Posle domaćih planina – najpopularnija Jahorina

PODELI
Foto: politika.rs

Jedan od razloga zašto se turisti iz Srbije odlučuju za skijanje na ovoj planini upravo je to što mogu da putuju bez posebnih uslova.

Srbija je i dalje na crvenoj kovid listi Bugarske, ali naši građani od 1. decembra sa digitalnim zelenim sertifikatom ipak mogu da putuju u ovu zemlju. Ova vest posebno je obradovala zaposlene u turizmu, jer je odmah krenula i prodaja zimskih aranžmana.

Kako se očekuje i ove sezone u Bugarsku će na skijanje otići oko 30 odsto turista iz Srbije i već su počele rezervacije. Većina kapaciteta na domaćim planinama za decembar i januar je rezervisana još ranije, a popunjava se i smeštaj za ostatak zimske sezone.

Cene aranžmana su, prema rečima Ljubiše Nešovanovića, vlasnika agencije „Robinzon”, uglavnom iste, osim u hotelima visoke kategorije gde su podignute za oko 10 odsto. On kaže da će ove godine najviše turista boraviti na domaćim planinama, pre svega Kopaoniku, ali da je i Jahorina ove sezone vrlo popularna među našim građanima.

Situacija se malo promenila zbog strožih pravila za putovanja u Austriju i Francusku, a i ako se ove zemlje otvore za turiste to će verovatno biti samo za potpuno imunizovane goste. To je inače sve više trend i verovatno budućnost turizma u postpandemijskom periodu – navodi Nešovanović.

Takozvana 2-G i 3-G pravila koja je uvela Nemačka, a po kojima se iz svih sfera javnog okupljanja isključuju građani koji odluče da se ne vakcinišu, očigledno će prihvatiti vremenom i druge zemlje. Prema obaveznim 2-G pravilima, samo potpuno imunizovani građani i oni koji su u poslednjih šest meseci preležali kovid, imaju, na primer, dozvolu da uđu u restorane, barove ili klubove u nemačkoj pokrajini Saksoniji. Ne postoji mogućnost da nevakcinisani pokažu negativan test na kovid kako bi ušli u javne zatvorene prostore.

Ograničenja putovanja su najveći problem za turizam tokom ove zdravstvene krize. Jedan od razloga što se turisti iz Srbije odlučuju na primer, za zimovanje u Bosni i Hercegovini, pre svega na Jahorini, upravo je to što mogu da putuju bez posebnih uslova. Osim toga i cene su pristupačnije, nego u nekim većim zimskim centrima.

Prema zvaničnom cenovniku smeštaja na Zlatiboru, ove zime najskuplji boravak je u „Grand hotelu Tornik” i to 150 evra za polupansion u sobi po osobi, odnosno 180 u apartmanu. Smeštaj je jeftiniji u hotelima nižih kategorije i kreće se od 50 do 100 evra po osobi dnevno, dok je smeštaj u apartmanima skuplji. U privatnom smeštaju noćenje sa doručkom može da se nađe za oko tri hiljade dinara, dok je najam apartmana oko 6.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here