Naslovna Srem Pećinci Poslednji rođendan Ane Frank pred pećinačkom publikom

Poslednji rođendan Ane Frank pred pećinačkom publikom

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Kamerna monodrama pod nazivom „Anin poslednji rođendan“ pretpremijerno je izvedena u petak 17. decembra na sceni pećinačkog Kulturnog centra u okviru manifestacije „Sajam kulture mladih na selu“ koju četvrtu godinu za redom organizuje Kulturni centar pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Pećinci.

Jednočasovnu monodramu režirao je student pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Slobodan Stanković iz Pećinaca koji je ujedno i dramatizovao tekst prema dnevničkim zapisima Ane Frank.

U centru zbivanja je tinejdžerka jevrejskog porekla koja je rođena u Nemačkoj, a koja se tokom Drugog svetskog rata skoro već dve godine skriva od nacista u Amsterdamu gde je izbegla sa porodicom. Radnja se dešava krajem proleća u prepodnevnim časovima, na njen petnaesti rođendan, a kako bismo radnju učinili napetijom i dinamičnijom odlučili smo se da baš na njen petnaesti rođendan nacisti otkrivaju tajno skrovište u kom se skriva i deportuju je u logor. Ono sa čim se tokom predstave suočava ova devojčica je usamljenost sa kojom se teško bori, ali i sa nerazumavanjem stanara sa kojima živi u takozvanom „Tajnom aneksu“, dok je najviše od svega boli to što je ni njena porodica ne razume. Ova devojčica pokušava da nađe odgovore na pitanje zašto ljudi ne veruju jedno drugome i zbog čega pokušavaju da sakriju svoje pravo JA kada su u društvu drugih. Nije bilo lako u sat vremena preneti na scenu skoro više od godinu i po dana Aninog života u skrovištu – rekao je Stanković kojem je ovo prvi profesionalni projekat.

Glavnu junakinju tumači Teodora Kušić iz Stare Pazove, koja je 2019. godine diplomirala na Fakultetu dramskih i filmskih umetnosti u klasi Ivana Jevtovića, i po čijim rečima nije lako sat vremena držati pažnju publike na sceni.

Publika je skoro na metar od mene i prati svaku moju akciju, a istovremeno i ja komuniciram s njima. Tokom tih sat vremena prolazim kroz različite situacije, a samim tim i kroz različita raspoloženja i praktično od nezrele devojčice postajem devojka koja shvata trenutnu životnu situaciju u kojoj se našla. Ulazim u likove skoro svih stanara sa kojima je inače Ana živela u skrovištu, a ono što je najviše muči je to što sa majkom nema odnos kakav bi želela. Priprema same predstave je zahtevala istraživanje koje se ticalo života ove mlade devojke, s obzirom da se radi o istinitom događaju koji se dogodio pre 80 godina i zaista je inspirativno i izazovno tumačiti lik jedne heroine kakva je Ana Frank – kazala je Kušić.

S obzirom da se 2022. godine navršava 75 godina od prvog objavljivanja Dnevnika Ane Frank i 80 godina od prvog zapisa u dnevnik koji je nastao samo dva dana nakon njenog trinaestog rođendana, monodrama u okviru ovog autorskog projekta biće premijerno izvedena početkom sledeće godine, kako na profesionalnim takmičarskim festivalima tako i na gostovanjima širom Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here