Naslovna Kultura Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja

Potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja

PODELI
Foto: rts.rs

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo potpisali su sporazum.

Ministarka kulture je istakla da je postupak digitalizacije najstarijeg ćiriličnog rukopisa važan za celu Srbiju, a posebno za stručnu javnost koja će se baviti njegovim proučavanjem.

Miroslavljevo jevanđelje datira iz 12. veka i upisano je na Uneskovu listu gde su upisani i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu. U 21. veku procesom digitalizacije imamo priliku da Miroslavljevo jevanđelje zaštitimo i učinimo ga dostupnijim dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada, rekla je Gojkovićeva.

Istakla je da je u planu snimanje posebnog dokumentarnog filma koji će govoriti o procesu digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja i o njegovoj istoriji.

Biće tu svedočanstva svih protagonista procesa digitalizacije. To je samo prva faza za koju će biti zadužen Audio-vizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU, navodi potpredsednica i dodaje:

– Za drugu fazu digitalizacije iskoristićemo iskustva stručnjaka iz Evrope i sveta, a cilj celog procesa je da dođemo do vrhunskog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja, što podrazumeva i raskoričenje ovog važnog istorijskog akta.

Bojana Borić Brešković zahvalila je svim akterima procesa digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja.

Sarađujući godinama u procesu zaštite Miroslavljevog jevanđelja, Narodni muzej i Narodna biblioteka Srbije brinu o izuzetno vrednom artefaktu, rekla je Borić Breškovićeva.

Predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić naglasio je mogućnosti Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.

Garantujem da će SANU odgovoriti svojim obavezama na najviši tehnološki, stručni i kulturno-istorijski način. Današnji sporazum verifikuje zajednički napor tri nacionalne institucije i ovo je prilika da se još malo bolje upoznamo i steknemo više poverenja jedni u druge.

Na to dodaje još i da, ako digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja ostane jedini njihov zajednički poduhvat, onda je meta žestoko promašena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here