Naslovna Vojvodina POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI: Partnerstvo između srpskih i italijanskih zadruga

POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI: Partnerstvo između srpskih i italijanskih zadruga

PODELI

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević juče je razgovarao sa delegacijom Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara „AGCI“, Konfindustrije Srbija i Zadružnog saveza Vojvodine, nakon čega je potpisan protokol o saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Sporazum predviđa strateško partnerstvo između italijanskih i srpskih zadruga, stvaranje uslova za primenu modela italijanskog zadrugarstva u Srbiji kao i transfer znanja, tehnologija i iskustava između zadruga, poljoprivrednih proizvođača i uzgajivača.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je rekao da je za AP Vojvodinu ovo veoma značajan sporazum jer se njime stvara okvir i podstiče dalja saradnja privrednika iz Italije i Srbije.

-Italija jeste najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, samo u 2016. godini ta razmena je iznosila 3,7 milijardi dolara, a u toj razmeni Vojvodina je učestvovala sa milijardu, rekao je Milićević i dodao da je značaj privredne saradnje veliki jer u AP Vojvodini italijanski privrednici zapošljavaju 11.500 ljudi.

-Sve te brojke govore o značaju privredne saradnje AP Vojvodine i Italije, a tu saradnju želimo da podignemo na viši nivo, da imamo što više zajedničkih projekata u oba smera, da kroz razmenu tehnologija, znanja i inovacija nastupamo zajednički na trećim tržištima u obostranu korist, rekao je Milićević i istakao da se ta saradnja proširi na agroindustriju, sektor socijalnih zadruga i sektor turizma.

Rosario Altieri, predsednik Nacionalnog udruženja italijanskih zadruga „AGCI“ zahvalivši se Pokrajinskoj vladi na saradnji je rekao da Srbija i Italija imaju dobru ekonomsku saradnju koju će zajednički unaprediti u sektoru zadrugarstva i drugim poljima na kojima se mogu ostvariti uspešni rezultati.

Sporazum su potpisali Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Rosario Altieri, predsednik Nacionalnog udruženja italijanskih zadrugara „AGCI“ , Maurizio Vala, član Upravnog odbora Konfindustrije Srbija i Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Moram da znam – Informisanjem mladih do jakih institucija”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here