Naslovna Turizam Potpuni oporavak turističke industrije tek 2024.

Potpuni oporavak turističke industrije tek 2024.

PODELI
Foto: Shutterstock

Svetska turistička industrija ostvarila je rast od 4,0 posto prošle godine u odnosu na 2020, ali su svi pokazatelji i dalje daleko ispod nivoa pre pandemije, a stručnjaci iz ove industrije ne očekuju potpuni oporavak pre 2024, objavila je Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Rastuća stopa vakcinacija i ublažavanje ograničenja putovanja jesu omogućili blagi oporavak u drugoj polovini 2021, ali je širenje omikron soja kovida u decembru izazvalo novi pad rezervacija putovanja i optimizma u ovoj industriji, navodi se u izveštaju ove agencije UN sa sedištem u Madridu, prenosi Rojters.

Tempo oporavka je i dalje spor i neujednačen u svim regionima sveta zbog različitih stepena ograničenja mobilnosti, stopa vakcinacije i poverenja putnika, konstatuje se u izveštaju.

Najveći rast dolazaka turista prošle godine, u odnosu na 2020, zabeležen je u evropskom regionu južnog Mediterana, Centralnoj Americi i Karibima, ali je broj posetilaca bio ispod nivoa iz 2019. godine, i to za 54 odsto, za 56 posto i za 37 procenata, respektivno.

U Evropi i Americi, dolasci stranih turista tokom 2021. godine porasli su za 19 odsto, odnosno za 17 odsto respektivno, u odnosu na 2020.

Na Bliskom istoku, međutim, broj stranih gostiju je opao za 24 odsto prošle godine u odnosu na prethodnu, i bio je za 79 procenata ispod nivoa iz 2019.

Broj turističkih dolazaka u azijsko-pacifičkom regionu je takođe pao lani za 65 posto na godišnjem nivou, i za 94 procenta u odnosu na nivo pre pandemije.

Ekonomski doprinos turizma u 2021. (meren turističkim direktnim bruto domaćim proizvodom) procenjuje se na 1,9 biliona dolara, što je iznad 1,6 biliona dolara u 2020, ali je još uvek znatno ispod vrednosti pre pandemije od 3,5 biliona dolara, navodi se u izveštaju.

Oko 64 odsto turističkih poslenika, koje je UNWTO anketirao u decembru, ne očekuje potpuni oporavak pre 2024. ili kasnije, naspram 45 odsto koji su se tako izjasnili u septembarskoj anketi, kada se omikron još nije pojavio.

Agencija UN predviđa porast međunarodnih dolazaka od 30 do 78 odsto ove godine u odnosu na 2021, ali će broj turista još uvek ostati daleko ispod nivoa iz 2019. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here