Naslovna Magazin Zdravlje Potvrđeno 5 novih slučajeva infekcije

Potvrđeno 5 novih slučajeva infekcije

PODELI
Foto: rtv

U cilju sprečavanja širenja infekcije korona virusom na teritoriji naše opštine, Štab za vanredne situacije opštine Pećinci potvrdio je danas mere koje je doneo republički Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19.

Od danas, 17. novembra, ograničen je rad ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, kao i tržnih centara i prodavnica, koji će biti zatvoreni od 21.00 čas do 5.00 časova ujutru. Od ove mere izuzete su apoteke, dostave hrane, pumpe za točenje goriva i privreda koja radi i treću smenu.

Na Štabu je, takođe, potvrđeno da je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, na teritoriji pećinačke opštine registrovano pet novih slučajeva zaraze, kao i da je broj pregleda u kovid ambulanti pećinačkog Doma zdravlja povećan.

“S obzirom da se broj zaraženih povećava u celoj zemlji pa i kod nas, pribegli smo blagom pooštravanju postojećih mera. Međutim, ukoliko broj zaraženih u opštini Pećinci počne drastično da se povećava, bićemo primorani da donesemo nove restriktivnije mere, kako bi sprečili da virus eskalira u našoj lokalnoj zajednici” – naglasio je komandant Štaba Siniša Đokić.

Na Štabu je naloženo Javnom komunalnom preduzeću “Sava” da redovno vrši pojačanu dezinfekciju prostora oko zgrade Opštine, kao i prostora oko pećinačkog Doma zdravlja „Dr Dragan Funduk“, zatim prostore mesnih pijaca, ulaze u stambene zgrade u Pećincima i autobuska stajališta.

Po nalogu Štaba JKP „Vodovod i kanalizacija“ redovno dopunjava rezervoare sa natrijum-hipohloritom u svih 15 naselja pećinačke opštine, iz kojih građani mogu besplatno da se snabdevaju dezinfekcionim sredstvom za sopstvene potrebe.

Sve javne ustanove su i dalje obavezi da sprovode svakodnevnu dezinfekciju prostora oko svojih objekata, a mesne zajednice su u obavezi da dezinfikuju prostore oko pošta, ambulanti i prodavnica u naseljima.

Iz Štaba podsećaju građane da su zabranjena javna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od pet lica. Ova odluka se ne odnosi na školsku i radnu sredinu, gde i dalje može da bude više od pet lica, ali samo pod uslovom da između lica može da se obezbedi distanca od dva metra, odnosno prostor od četiri kvadratna metra po jednoj osobi. Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od dva metra, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Naročito se apeluje na građane da se pridržavaju svih mera zaštite od korona virusa i da poštuju zabranu organizovanja svih vrsta svečanosti, proslava i slava, jer jedino ukoliko svi budemo odgovorni možemo sprečiti širenje zaraze u našoj opštini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here