Naslovna Magazin Moj ljubimac POTVRĐENO: Prve kuce identični blizanci na svetu (VIDEO)

POTVRĐENO: Prve kuce identični blizanci na svetu (VIDEO)

PODELI

Tim veterinara potvrdio je da su štenci rođeni u Južnoj Africi jednojajčani blizanci, što je prvi slučaj ove vrste zabeležen u naučnoj literaturi.

Prvi put u naučnoj literaturi zabeležen je slučaj štenaca koji su identični blizanci.Tim veterinara potvrdio je da su štenci Irskog eskimskog psa jednojajčani blizanci, što je prvi zabeležen slučaj u naučnoj literaturi.

-U ranoj trudnoći oplođena jajna čelija se podelila na dva dela, formirajući dva genetski identična embriona, kaže veterinarka i docentkinja na Univerzitetu u Australiji Kerolin Džuni.

Prva sumnja da se radi o identičnim blizancima rođenim u Južnoj Africi javila se kada je veterinar Kurt de Kramer primetio da su štenci delili istu placentu.

-Ostalih pet novorođenih štenaca imali su odvojene placente. Posumnjao sam da se radi o jednojajčanim blizancima, tako da sam zajedno za kolegama nakon dve nedelje poslao uzorke na DNK analize, objašnjava Kramer.

Urađene su dve DNK analize sa različitim uzorcima krvi i brisa i obe su pokazale da je reč o genetski identičnim blizancima.

-Štenci nisu potpuno identični što se tiče fizičkog izgleda. Postoje male razlike u belim šarama, koje su verovatno posledica razlike u ekspresiji gena između dva štenca, kaže Džunijeva.

Ovo jeste prvi dokumentovan slučaj jednojajčanih blizanaca kod pasa, ali ne znači da je jedini, već da je moguće da, kako kaže, ostali nisu primećeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here