Naslovna Vojvodina Povećan broj migranata u Subotici

Povećan broj migranata u Subotici

PODELI
Foto: subotica.com

Po proceni Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, broj migranata u Subotici koji borave izvan Prihvatnog centra kreće od 50 do 100, a među njima je najviše onih koji su vraćeni sa mađarske granice.

U odnosu na prethodni period, iz Komesarijata kažu da je to neznatno veći broj koji prate ekipe na terenu i dodaju da u saradnji sa policijom povremeno organizuju akcije izmeštanja migranata sa teritorije grada.

– U protekla tri meseca organizovano je više takvih akcija, tokom kojih je izmešteno ukupno 357 lica. Akcije će povremeno, i u zavisnosti od potrebe, biti nastavljene – kažu iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.

Kada je u pitanju Prihvatni centar u Subotici, trenutno je u njemu smešteno 203 lica, pretežno iz Sirije, Avganistana, Maroka, Iraka i Pakistana, a kako objašnjavaju iz Komesarijata, njihov broj se nije drastično menjao u prethodnom periodu.

– U Prihvatnom centru Subotica migrantima je obezbeđen smeštaj, hrana, internet, lekarska pomoć, higijena i odeća. Izlazak iz centra im je dozvoljen, prema kućnom redu. Uz dozvolu iz centra svakodnevno izlazi dvadesetak migranata, u raznim periodima dana – objašnjavaju iz Komesarijata, dodajući da je većina migranata, koji borave u Srbiji, smeštena u prihvatnim centrima. 

– Razlog zašto deo migranata ne želi da bude smešten u centrima je njihova želja i potreba da što pre nastave put ka zemljama Zapadne Evrope.

Migranti koji borave u Subotici najčešće žele da nastave put ka Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji i drugim zemljama Evropske unije, a legalag način da pređu mađarsku granicu, jeste da apliciraju za azilnu zaštitu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Mađarske u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here