Naslovna Srbija Povlačenje bebi hrane zbog salmonele

Povlačenje bebi hrane zbog salmonele

PODELI

Zabranjena je i povučena prodaja nekoliko mlečnih bebi formula i proizvoda za ishranu beba iz više zemalja, a na spisku zemalja se nalazi i Srbija.

Reč je o proizvodima francuskog giganta mlečne industrije „Laktalis“ u kojima je otkrivena bakterija salmonele. Rojters prenosi da je odluku o povlačenju saopštila francuska državna agencija za zaštitu potrošaca DGC CRF.

Naredba se odnosi, kako se navodi, na Kinu, Tajvan, Pakistan, Avganistan, Irak, Maroko, Liban, Sudan, Rumuniju, Srbiju, Gruziju, Grčku, Haiti, Kolumbiju i Peru.

Svetski proizvođač mleka i mlečnih proizvoda je 2. decembra već povukao mleko za bebe proizvedeno u fabraci Kraon na zapadu Francuske, dok je vlada saopštila spisak o povlačenju proizvoda iz 600 proizvodnih i prodajnih mesta i povlačenje 7.000 tona hrane za bebe, kao i zabranu izvoza sa kojima „Laktalis“ ima ugovore o izvozu.

Odluka je doneta iz preventivnih razloga nakon što je prijavljen slučaj 20 beba zaraženih salmonelom od tog mleka.

Tragovi salmonele pronađeni su na pločicama postrojenja u kojima se proizvodi mleko u prahu za bebe. „Laktalis“ je izrazio duboko žaljenje i naveo da će preduzeti sve sanitarne mere u sprečavanju širenja te bakterije.

Salmonela može da uzrokuje teške stomačne tegobe, kao što su dijareja i mučnina, koju deca, posebno bebe, teže podnose od odraslih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here