Naslovna Posao Povoljni krediti Razvojnog fonda Vojvodine

Povoljni krediti Razvojnog fonda Vojvodine

PODELI

U Kulturnom centru Pećinci u sredu je održana promocija kreditnih linija Razvojnog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine, koje su namenjene pre svega poljoprivrednicima i preduzetnicima.

Kako nam je rekao Nemanja Aleksić iz pećinačkog Udruženja poljoprivrednih proizvođača odlična saradnja sa Razvojnim fondom AP Vojvodine rezultovala je i ovakvom jednom promocijom.

“Razvojni fond subvencioniše sve sektore poljoprivredne proizvodnje, a trenutno je akcenat na kupovini nove i polovne poljoprivredne mehanizacije, što naše poljoprivrednike najviše i interesuje. U sektoru voćarstva najznačajnija je kupovina kvalitetnih sadnica i protivgradnih mreža, a u sektoru stočarstva nabavka priplodnog materijala. Takođe, Razvojni fond subvencioniše i mlekarstvo, preradu voća i povrća, a značajan akspekt je posvećen i navodnjavanju. Naši poljoprivredni proizvođači su zainteresovani za razna kreditiranja, a mi smo kao udruženje spona između Razvojnog fonda i njih. U svakom momentu mogu da nam se obrate za više informacija. Trenutno je žetva u jeku, tako da su naši poljoprivrednici zauzeti., ali kao što sam rekao, mi smo tu da im, kada se žetva završi, pomognemo oko odabira kredita” – rekao je Aleksić.

Staniša Stanišić iz Razvojnog fonda smatra da je dobra promocija od velikog značaja, te su tako odlučili da u saradnji sa Opštinom Pećinci i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača organizuju prezentaciju kreditnih linija za registrovana poljoprivredna gazdinstva i u Pećincima.

“Trenutno imamo 8 kreditnih linija koje su raspisane za registrovana poljoprivredna gazdinstva, a kamate su od 2 do 3 procenata u zavisnosti od toga šta je obezbeđenje tog kredita, da li je hipoteka ili je garancija poslovne banke. U pitanju su jedan kratkoročni i 7 dugoročnih kredita. Imamo široku paletu kreditnih proizvoda od investicionog kredita u poljoprivredi do kredita za nabavku poljoprovredne mehanizacije, kao kredite za kupovinu poljoprovrednog zemljišta” – izjavio je Stanišić i dodao da je proceduta apliciranja i dobijanja kredita maksimalno pojednostavljena kako bi se poljoprivrednicima izašlo u susret.

Razvojni fond Vojvodine u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam ima i veoma povoljne kredite za podsticanje razvoja turizma,

“Imamo i dve kreditne linije za sektor turizma, gde ima dosta povoljnosti za registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali i za pravna lica. Kod jedne kreditne linije Pokrajinski sekretarijat subvencioniše redovnu kamatu i trošak obrade zahteva, dok kod druge daje bespovratna sredstva u visini od 8% ili 12% ukoliko je nosilac poljoprivrednog gazdinstva ženska osoba” – naglasio je Stanišić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here