Naslovna Srem Ruma Povratak učenika “Brankove” škole sa stručne prakse u Italiji

Povratak učenika “Brankove” škole sa stručne prakse u Italiji

PODELI
Foto: Opština Ruma

RUMA – Grupa učenika i nastavnika Srednje stručne škole „Branko Radičević“ iz Rume boravila je dve nedelje (od 25.6. do 8.7. 2022.) na stručnoj praksi u frizerskim salonima južne Italije u Reggio di Calabria koje je finansirala EU u okviru programa Erasmus+ kroz prvi akreditovani projekat ove škole koji nosi naziv „Praksom se izdvajamo, znanjem se ponosimo“.

Učenici frizerskog smera su učili u najmodernijim italijanskim frizerskim salonima tehnike šišanja, farbanja, nege kose i održavanja radnog prostora te modele komunikacije sa mušterijama. Isto tako nastavnici su posmatrali rad kolega u struci i iz istih tema podizali kompentencije.

Oni će u narednom periodu širiti svoja znanja na kolege u struci, a učenici će pokazati naučeno svojim vršnjacima iz smera kako u Rumi tako i u okolini. Svi su stekli vredne Europass sertifikate kao dokaz njihovom učenju koji će im koristiti pri zapošljavanju nakon školovanja.

Ovim programom omogućeno je da neki učenici po prvi put putuju u inostranstvo, osete duh i kulturu drugih naroda, uče strani jezik kroz rad i druže se. Ovo je treći put da učenici ove škole putuju u neku zemlju EU na stručnu praksu po Erasmus+ programu koji je u potpunosti besplatan za njih.

-“Obuka je protekla sa vrlo intenzivnim radom kako učenika, tako i nastavnika. Kulturolioški obilasci, smeštaj, hrana, gotoprimstvo domaćina su bili na zavidnom nivou, a svi su poboljšali svoje poznavanje engleskog jezika na kojem je tekla komunikacija. Nakon dve nedelje u Italiji razumeju i nešto italijanskog jezika koji su se trudili da savladaju. Domaćini su bili iz organizacije V.E.M. koja je obezbedila smeštaj i obuku nastavnika i učenika sa kojima imamo saradnju od 2017. godine.

-U septembru ove godine očekujemo da ćemo uputiti drugu grupu učenika i nastavnika pravno poslovnog smera na istu destinaciju da bi obavili stručnu praksu po istom projektu. U narednim godinama podizaćemo stručnost učenika i nastavnika naše škole, obogatiti znanjem iz evropskih zemalja kroz projekte iz ovog programa.”, rekla je Daniela Vasić, koordinator Erasmus+ programa u SSŠ “Branko Radičević“ Ruma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here