Naslovna Srbija PRAVOSUDNO LUDILO: Žandarmi nagrađeni za prebijanje Andreja Vučića i Predraga Malog

PRAVOSUDNO LUDILO: Žandarmi nagrađeni za prebijanje Andreja Vučića i Predraga Malog

PODELI
 Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su u decembru na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci osuđena sedmorica žandarma. Oni su prvostepeno bili osuđeni zbog fizičkog napada na braću predsednika Srbije i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja “Parade ponosa 2014”.
Ovakva odluka Apelacionog suda u Beogradu da bahata grupa žandarma bilo kog grada u Srbiji kad hoće može da bije koga god hoće.

Advokat Svetozar Vujačić kaže da je potpuno zaprepašćen ukidanjem prvostepene presude.

Svetozar Vujačić
Foto: YoutubePrintscreen/AP Archive

– Ja trideset godina radim ovaj posao i nisam mogao da verujem ni odlukom da prvostepena presuda bude tako blaga za ovakav slučaj. Sudija je prvostepenom presudom osmoricu proglasila krivim, a glavnog komandanta je oslobodila krivične odgovornosti za krivično delo zlostavljanja i mučenja. To je teško krivično delo i takva presuda je po meni bila skandalozna. Sadašnja odluka Apelacionog suda šalje poruku da će oni koji čine takva dela biti oslobođeni krivice. Ovakva odluka može da izazove uznemirenje javnosti i ja lično sam bio sigurniji juče, nego što sam danas, jer ovakvom odlukom je poslata poruka da može da me isprebija specijalac, žandarm i da dobije uslovnu kaznu za to. Pravosuđe je ovom odlukom gađanima Srbije poslalo zastrašujuću poruku i ovo može da izazove uznemirenje građana. Ovo je zastrašujuća poruka jer bukvalno znači da svako može da vas bije – kaže Vujačić.

Advokat Nemanja Aleksić slaže se sa kolegom Vujačićem u tome da je ovakva odluka Apelacionog suda u Beogradu nedopustiva.

Nemanja Aleksić
Foto: lawofficealeksic.rs

– Šta to znači – da bahata grupa žandarma bilo kog grada u Srbiji kad hoće može da bije koga god hoće, nebitno da li je to brat predsednika ili ministra finansija ili nekog drugog. Takođe, građanima Srbije nije strano da se pojedini pripadnici Žandarmerije bahato ponašaju prema građanima, da pendreče građane, da se smatraju jedinicom unutar MUP-a koja je nedodirljiva. Tu jedinicu treba dobro ponovo kadrovski ispitati, uraditi ponovnu selekciju i pre svega psihički test svih njenih pripadnika. Za njih ne treba da se kaže da su Žandarmerija, jer oni su zapravo, kao što je Legija govorio “jedinica”. Ovo je nešto nešto što je sramota – kaže on i dodaje da je pravosuđe građanima Srbije poslalo poruku da svako može da ih bije:

– Poruka je da ne smete da pređete ulicu ako se preko puta nalazi šest nervoznih žandarma, jer ćete dobiti pendrekom po leđima.

Podsetimo, kada je donesena prvostepena presuda u decembru mesecu 2017. godine, a kojom su žandrmi dobili uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci a da komandant tog žandarmerijskog voda Rade Matić, koji se teretio da nije preduzeo mere da spreči taj napad, bude oslobođen, reagovala je i advokat Vesna Lončar koja je tada rekla da je ceo slučaj iskorišćen protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Vesna Lončar
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

– Ovaj predmet je dobio jaku političku konotaciju u borbi protiv predsednika Srbije, što apsolutno nije imalo smisla. Za ceo slučaj postojali su jasni dokazi koji su dokazani na sudu – rekla je Lončar i objasnila šta je odbrana žandarma želela da prikaže na suđenju, bez obzira što su postojali jasni dokazi:

– Tokom postupka utvrđeno je da su se Saša Stanković i Saša Jovanović, kao vojna lica na službi, nalazili na svom zadatku, kao i da su se legitimisala na način pokazivanja službenih legitimacija – da je Andrej Vučić pokazao ličnu kartu, a Predrag Mali vozačku dozvolu. Međutim, pokušaj odbrane žandarma je izgledao tako da oštećeni bili ti koji su izazvali incident i da su zasluženo dobili batine.

Lončar je objasnila da je odbrana žandarma pokušala da izmanipuliše ceo proces.

– Odbrana je pokušala i da prikaže oštećene na način kako su se sami udarali i da su povrede na glavi dobili udarcima glavom u zgradu u Birčaninovoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here