Naslovna Vojvodina Pred potpisivanjem ugovor o brzoj saobraćajnici Novi Sad – Ruma

Pred potpisivanjem ugovor o brzoj saobraćajnici Novi Sad – Ruma

PODELI

Ugovor za izgradnju brze saobraćajnice Novi Sad- Ruma, jedan od navećih infrastrukturnih projekata u Srbiji, uskoro bi trebalo da bude potpisan, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović na otvaranju konferencije „Vojvodina 2019″, čiji je cilj da se utvrde raličiti aspekti razvoja pokrajine.

Najavljuje se već četiri godine, a početak gradnje više puta je odlagan. Trebalo bi da poveže tri opštine, na čijoj teritoriji živi 400.000 stanovika, i posluje preko 30.000 preduzeća. Saobraćajnica će koštati 400 miliona evra, biće duga 37 kilometara, a planira se izgradnja tunela kroz Frušku Goru u dužini od 3,5 kilometara.

Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine, kaže: „Imamo komercijalne razgovore sa dve velike kompanije jedna je iz Kine, druga iz Mađarske i evo posle četiri godine rada, projektovanja, počeli smo zajedno sa različitih političkih koncepcija i različitih pogleda, mi smo pred komercijalnim ugovorom za realizaciju takvog jednog prokekta.”

Umesto TUNELA KROZ FRUŠKU GORU nova SREMSKA VARIJANTA KORIDORA?

Mirović je najavio da će Vojvodina uskoro usvojiti i deklaraciju o ekologiji u kojoj će biti definisani budući koraci za očuvanje životne sredine.

“Kada je reč o izgradnji velokog broja prečistača za otpadne vode, postrojenja za preradu pitke vode, u mnogim gradovima i opštinama to nedostaje, kaže Mirović. Ove godine počinjemo taj posao. Radićemo četiri prečistača u četiri lokalne samouprave, ali to nije dovoljno.”
Posebno se govorilo i o evropskim integracijama, a predsednik skupštine Vojvodine skrenuo je pažnju da novi izbori u Evropskom parlamentu, mogu značajno uticati na viziju proširenja unije.
Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine naglašava da nam nije svejedno kakva će biti politika, nakon izbora Evropskog parlamenta. “Mislim da nam je strahovito važno da u odnosu na ovaj prostor, na Srbiju, Evropska komisija ima jednu jasniju viziju, smatra Pastor.

GRADIĆE SE MOST PREKO FRUŠKE GORE?

Ekologija, ali i ekonomija, privreda, kultura i sport bile su teme šest panela koliko je održano na konferenciji. Učestvovali su i prestavnici državnih institucija, privrednici i ambasadori zemalja EU, a cilj je da se zajedničkom radom utvrdi dalji razvoj Vojvodine u 2019. godini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here