Naslovna Srbija PREDSEDNIK ODGOVARA NA AKTUELNE TEME: Prosečna plata do kraja godine 440-445 evra,...

PREDSEDNIK ODGOVARA NA AKTUELNE TEME: Prosečna plata do kraja godine 440-445 evra, sledeće 500!

PODELI

Predsednik Srbije prokomentarisao je izbor Ane Brnabić za sastav nove Vlade Srbije, kao i hrvatsko naoružanje, ali i aktuelnu situaciju u zemlji.

Osmi međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2017” otvoren je danas u Beogradu, uz ocenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ta manifestacija predstavlja važno mesto za predstavljanje mogućnosti naše odbrambene industrije, ali i za nova partnerstva.  Sve veći broj izlagača govori o tome koliko ova manifestacija postaje prestižna, primetio je Vučić.  Kako je rekao, uveren je da ona može da “dobije ubrzanje” i da se održava na godišnjem nivou. Posebno je istakao da je to prilika za nova partnerstva i razvoj biznisa.

Aleksandar Vučić

Vućić je rekao da naša namenska industrija ne služi samo kao pomoć sopstvenoj odbrani zemlje, već kao način i sredstvo za razvoj ekonomije i samim tim povećanje životnog standarda svih naših građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da u našoj odbrambenoj industriji leži budućnost, te najavio otvaranje fabrike municije u Uzićima, za dva dana.

Kada vide fabriku svi građani će moći sa ponosom reći da su srećni što su građani zemlje koja je mogla takvu fabriku svojim znanjem i svojim sredstvima da podigne, poručio je on.

Fontana će da radi i na minus 20

-Trpeo sam laži od kojekakvih stručnjaka koji ne znaju ni šta je fontana. Reč je o pametnoj spravi koja ima grejače i radiće i na minus 20 – rekao je Vučić, komentarišući navode da fontana ne radi dobro.

Aleksandar Vučić

-Naši vojnici su srećni i zbog uniformi koje šije Jumko. Trudimo se da uvezemo privatnike u Srbiji sa državnim odborom. Uniforme izgledaju vrlo dobro, svi su zadovoljni– rekao je Vučić.

Vučić je kazao da svih 20. 000 radnika u odbrambenom sektoru koji vredno rade, time pomažu sigurnosti građana, garantuju odbranu i bezbednost, ali doprinose našem ubrzanom ekonomskom razgovoru. Rekao je da su državne kompanije iz ovog sektora nosioci ekonomskog razvoja, ali da nisu jedine, već su tu i privatne firme.

Ukazao je da privatne kompanije doprinose sve više ekonomskom boljitku i prodaji raketa, kao i to, da su drugi naši sistemi u ovom trenutku u svetu najtraženije.

-Možemo da ih razvijamo samo uz znanje inženjera u jednoj ili dve privatne kompanije u našoj zemlji, a to radimo zajedno sa našim državim kompanijama, čime podstičemo državni i privatni biznis.  Nova generacija naoružanja doprinosi većoj odbramnenoj moći naše zemlje i doprinosi napretku naše ekonomije – rekao je Vučić.

Komentar na Brnabićkin izbor ministara

-Vlada je napravljena, nemam nikakve primedbe na mandatarkine odluke. Suština je da Ana treba da drži finansijsku disciplinu- rekao je Vučić na pitanje novinara o novim ministrima Vlade Srbije. Takođe, napomenuo je da nije tačno da je neko vršio pritisak na njega u vezi sa ministrom Aleksandrom Vulinom.

Ukazao je da će na sajmu biti prikazani premijerno novi sistemi, kao što su nova verzija Nore, za koju je kazao da je izrađena na zahtev načelnika Generalštaba koji je insistirao da sistem bude u stanju da ispalis sest haubičkih granata u minuti, kao i raketni sistem „Aleksandar”, modularna puška 6,50 mm, zemaljska besposadna platforma Miloš, samohodni raketni sistemi Paksars, oklopno vozilo Miloš, modularni višecevni raketni lansirni sistem Oganj 2, modernizovano borbeno vozilo, modernizovan tenk.

-Od ključnog značaja je u narednom periodu da kao zemlja utičemo na razvoj naučnog podmlatka, onih ljudi koji budućnost vide u poslu u namenskoj i odbrambenoj industriji. Tu posla uvek ima. Počeli smo da zapošljavamo nove ljude i u tehničko remontne zavode, imaćemo za 1.488 vojnika više, što govori da imamo prostora i za našu vojsku i još više za inženjere mašinske i elektrotehzničke, kako bi dobili kadrove za budcuhnost od kojih očekujemo da svojom pameću proizvode najsavremenije, ali učestvuju u modernizaciji postojećeg oružja i oruđa, istakao je.

Plate do 500 evra

-Očekuje se da do kraja godine prosečna plata bude 440 do 445 evra, a sledeće godine i do 500 evra – rekao je Vučić u vezi sa povećanjem plata u Srbiji.

Aleksandar Vučić

Rekao je da očekuje da će sledeće godine na sajmu biti oboreni svi rekordi, jer će biti pozvano još više ljudi.  Trenutno je, prema njegovim rečima, na sajmu 50 odsto više inostranih delegacija.

To govori o našim boljim rezultatima i sve većem interesu u svetu za naše znanje, pamet i radnike, istakao je.

Hrvati imaju pravo da se naoružaju, mi gledamo sebe!

U vezi sa vešću da će se Hrvati naoružati  sa avionom Gripen Jas-39 i F-16,Vučić je rekao da je to njihovo pravo, a mi cemo gledati svoj posao.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2017” održava se od 27. do 30. juna 2017. godine, a pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo odbrane u suorganizaciji sa JP “Jugoimport SDPR” i u organizaciji Beogradskog sajma.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here