Naslovna Poljoprivreda Predsednik Pokrajinske vlade: U Vojvodinu stiže nova oprema za navodnjavanje

Predsednik Pokrajinske vlade: U Vojvodinu stiže nova oprema za navodnjavanje

PODELI
Foto: Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Nedeljko Marković

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava ugovore za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i istakao da će realizacijom ovih projekata biti stvoreni uslovi za navodnjavanje dodatnih više od 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, putem konkursa je sufinansirano 675 ugovora, ukupne vrednosti 659 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada obezbedila 370 miliona, a ostatak poljoprivredna gazdinstva.

Mirović je istakao da je Pokrajinska vlada od 2016. do 2020. godine u ovu namenu uložila dve i po milijarde dinara, čime su stvoreni uslovi za navodnjavanje 43.000 hektara.

Tim sredstvima je, kako je naveo, sufinansirana nabavka 430 tifona, više od 2.000 pumpi i agregata, 90 solarnih sistema za navodnjavanje i 68 savremenih sistema za navodnjavanje tipa rendžer i pivot.

Prema njegovim rečima, od 2016. godine do danas, u izgradnju i rekonstrukciju regionalnih i dvonamenskih sistema za navodnjavanje, finansiranih iz takozvanog Abu Dabi razvojnog fonda, u Vojvodini je u ovu oblast uloženo oko 65 miliona dolara, čime su stvoreni preduslovi za još bolju iskorišćenost vodnih resusa i veće prinose na poljoprivrednim gazdinstvima.

“To je rezultat našeg zajedničkog višegodišnjeg rada, jer nam je cilj povećanje obradivih površina sa opremom i sistemima za navodnjavanje, unapređenje kvaliteta svih proizvoda koje naša poljoprivreda može da stvori i povećanje prinosa”, rekao je Mirović.

Dodao je da će zato Pokrajinska vlada nastaviti da uvećava sredstva za nabavku najsavremenije opreme u poljoprivredi.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić je naveo da Pokrajinska vlada kontinuirano ulaže u nabavku opreme i izgradnju sistema za navodnjavanje, te da je rezultat tih investicija unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz stalno povećanje površina obuhvaćenih tim sistemima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here