Naslovna Srbija Predsednik Srbije: „Ako hoće auto-put preko Kuzmina, platićemo iz svog budžeta“?

Predsednik Srbije: „Ako hoće auto-put preko Kuzmina, platićemo iz svog budžeta“?

PODELI

Srbija spremna da prihvati bilo koje rešenje Bosne i Hercegovine za trasu auto-puta Beograd-Sarajevo.” izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da je izgradnja tog auto-puta bila prva tema razgovora sa čelnicima BiH – Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem i da je Srbija iznela nedvosmilen i veoma fer stav po tom pitanju.

“Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, da smo potpisali komercijalni ugovor za izgradnju 31 kilometar auto-puta od Čačka do Požege čime se približavamo BiH. Ostaje nam onda još 60 kilometara do Kotromana, do granice i posle 106 kilometara, u zavisnosti od trase koju BiH uzabere, do centra Sarajeva”, kazao je Vučić.

Važnost spajanja dva grada je velika zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje istakao je Vučić.

“Mi produžavamo auto-put od Požege preko Ivanjice do Sjenice i dalje auto-put prema Boljaru i granici sa Crnom Gorom. Smatramo da bi bilo dobro rešenje da auto-put ka Sarajevo ide tuda, ali smo rekli da da ćemo prihvatiti njihov stav kakav god bude bio”, naveo je Vučić.

“Oni su bliži jednom drugom rešenju i ako bude tako Srbija će brzo i jednostavno to rešiti i iz svog budžeta platiti i izgraditi bez ičije pomoći, a to je kad se prođe Sremska Mitrovica, na takozvanom auto-putu Beograd – Zagreb, preko Kuzmina do Rače, na putu za Bjeljinu. Mi ćemo to vrlo brzo da izgradimo, to nam je važna veza sa Semberijom, ali sačekaćemo da vidimo konačnu odluku BiH, mi smo spremni za svaku njihovu odluku”.

Izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo jedan je od prioritetnih regionalnih projekata, međutim još nije usaglašena trasa kojom će auto-put ići, jer se čeka da Bosna i Hercegovina usaglasi svoj predlog.

Tokom nedavne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji potpisan je dokument kojim se Turska uključuje u projekat izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo .

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne želi da vidi auto-put Sarajevo – Beograd na ruti preko Bijeljine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here