Naslovna Politika Predsednik Srbije se obratio građanima: “Želim da poručim pet stvari o Kosovu...

Predsednik Srbije se obratio građanima: “Želim da poručim pet stvari o Kosovu i Metohiji!”

PODELI
Foto: Tanjug/ RADE PRELIC/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je sinoć u emisiji “Ćirilica” na TV Happy.

Predsednik je govorio o svim aktuelnim temama, kako o onim sa kojima se naša zemlja već suočila, ali i onim koje su pred nama.

Pokušaj razgovora u Parlamentu sa opozicijom pretvorio se u cirkus, rekao je Marić u uvodnom obraćanju.

– Moram da kažem šta nas očekuje po pitanju KiM. Imam i nekoliko dobrih i važnih vesti za sve građane – rekao je Vučić.

Lajčak je danas bio u Prištini. Po onome što sam video iz izjava, tamo teško da je neki napredak napravljen. To je pitanje interpretacija, ali sam siguran da je Kurti odlučan da ne formira ZSO. Da mu je to lako da učini pokazuje i današnja odluka da se Prištini odobri bezvizni režim.

– Trenutak pokazuje da nisu spreni da izvrše pritisak, već ga ohrabruje. To je problem.

Želim da kažem građanima Srbije. Ljudi moraju da razumeju trenutak u kojem se nalazimo. Mi smo okruženi NATO paktom. Sa svih strana.

Pod dva – dok besni rat u Ukrajini niko ne želi da razume poziciju Srbije.

Tri – mi volimo da se pravimo da se ništa nije dogodilo ni 1999. ni 2004., 2008… nažalost, dogodilo se mnogo toga teškog po nas.

Četiri – Niko od nas nije pisao nikakav plan – pisali su ga SAD, Nemaci, Francuzi. Jer im je neko dozvolio da pitanje KiM izmeste iz UN.

I pod pet – mogu da građanima kažem da mi ne pada na pamet da potpisujem kapitulaciju Srbije. Znam sve detalje ovog problema. Nedvosmisleno sam svima stavio do znanja, i Šolcu, i Makronu, i Lajčaku… Neće se Srbija saglasiti sa ulaskom tzv.Kosova u UN, niti će ćutati! Niti će ga na neki način priznati

Ali sam im rekao – Albanci nikada neće sprovesti ZSO.

Nije opozicija zabrinuta. Zabrinut je deo naroda koji vidi da smo u teškoj situaciji. Ja sam položio ruku na Miroslavljevo jevanđelje.

Ovi koji viču, oni su zabrinuti jer nisam ništa potpisao. Njima je tada sve palo u vodu. Kako nisam potpisao ništa, onda su postali glasni. Jer nemaju šta da ponude građanima Srbije.

Građani ne moraju da brinu. Neće se desiti nikakve epohalne stvari. Ali mi moramo da radimo na pomiranju sa Albancima. Ali nisam optumista, jer znam ko je na drugoj stvari. Kurti će svoj spas i izlas videti samo u napadima na Srbe, i to vam garantujem.

Kažu danas nije isto, 27 zemalja je povuklo priznanje. Vi meni objašnjavate šta sam ja uradio, pa koja je to logika? Koliko je otpriznavanja bilo pre 2012. godine? Nijedno!

Vučić je prokomentarisao i opasku Marića da se opozcija udružila da bi rušila Vučića na Kosovu.

I pre toga su se oni udružili. Sećate se referenduma o pravosuđu? Sećate se kampanje i laži kako se menja Ustav zbog Kosova? Pa pola stranke koju vodim nisam mogao da ubedim da to nema veze sa Kosovom. Suviše je ozbiljna tema da bi se šalili sa tim.

To vam je kao sa litijumom. Umesto da se ponosimo, nemamo more ali imamo nešto važnije. Umesto da u toj Loznici budžet bude 100 miliona evra, mi smo i to upropastili obmanjujući sebe. Jer je to bilo pogodno stranim službama da Srbija ne raste brže od drugih. Ali, Srbija ih je i ovako sve prestigla. Pri tome je stopa našeg javnog duga samo 50,8 odsto – 10 odsto ispod propisanog!

Imamo oko pet milijardi na računu, para obezbeđeno dovoljno do kraja godine. Sve to zbog ozbiljne politike – a ne da psujemo majku ni Evropi ni Rusiji. U toj politici nema mesta za obmane, neodgovornost i avanturizam. Država jednom stvorena avanturizam više ne trpi.

Vučić je rekao da će za nekoliko meseci biti novog, velikog, povećanja penzija.

Ne mogu da kažem još kada. Biće dvocifreno povećanje. Plate će takođe dalje da rastu. Vidimo kako godina ide, dobro stoji, prihodi se povećavaju. Investicije će se povećavati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here