Naslovna Srbija Predsednik Vučić: Dobili smo dobru cenu, ostaje puna naftna formula

Predsednik Vučić: Dobili smo dobru cenu, ostaje puna naftna formula

PODELI
Foto: Tanjug/Tara Radovanović/Ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa šefom ruske države, Vladimirom Putinom, dogovorio povoljan aranžman za uvoz gasa iz Rusije, kao i da će za Srbiju ostati cena koja se zasniva na stopostotnoj naftnoj formuli.

Imali smo vrlo dobar razgovor Putin i ja. Govorili smo o više različitih tema. Najvažnija za nas su naši bilateralni odnosi, a dotakli smo se više stvari. Za nas je najvažnije pitanje isteka gasnog sporazuma posle desetogodišnjeg trajanja 31. maja. Ono što mogu reći da smo glavne elemente dogovorili koji su veoma povoljni za Srbiju, objasnio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija do sada dobijala gas po ceni baziranoj na stopostotnoj naftnoj formuli, i kazao da je to bila svakako najbolja cena u celoj Evropi.

Dogovorili smo, a to je veoma dobra vest, da ćemo potpisati ugovor, prvi element na tri godine, a ne na mesec dana što su neki govorili. To izuzetno odgovara srpskoj strani, rekao je Vučić.

On je kazao da formula koja će se koristiti ostaje ista i da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju.

Ostaje da se razgovora sa Gaspromom, a, kako je dodao, već je uputio pismo rukovodstvu te kompanije, da se razgovara o količinama.

Vučić je preneo da je objasnio Putinu da je značajnom industrijalizacijom i privrednim napretkom Srbija povećala količine gasa koje troši.

Ako sve realizujemo iz dogovora sa Putinom imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, a nakon razgovora sa Gaspromom o količinama moći ćemo tačno da kažemo koliko će nas koštati prosečan kubni metar. U ovom trenutku to bi bilo tri puta manje, a zimi će to biti i 10-12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi, kazao je on.

Izrazio je zahvalnost ruskim partnerima na korektnosti.

Preneo je da je izneo Putinu i stav Srbije da bismo želeli što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsednik izneo podatke iz svog ugla.

Rekao je da postoji ponuđeni sporazum, a koji je na stolu kako u Moskvi, Kijevu, i drugim centrima moći. Neke određene elemente sam čuo, ali nije nešto čime možemo da se bavimo. Nadam se da će se mir uspostaviti. Za sve drugo mogu da kažem veoma korektan i dobar razgovor, kazao je on

Istakao je da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišnih kapaciteta gasa u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here