Naslovna Srbija Predsednik Vučić: Još čekamo odluku dva globalna proizvođača automobila

Predsednik Vučić: Još čekamo odluku dva globalna proizvođača automobila

PODELI
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Sajam automobila “DDOR ECO BG CAR SHOW 07” na Beogradskom sajmu i poručio da srpska autoindustrija ima svetlu budućnost, kao i da se još čeka odluka bar dva velika globalna svetska proizvođača automobila da li će otvoriti svoje fabrike u Srbiji.

Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na sajam automobila i motocikala budući da danas prisustvujemo prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze, rekao je Vučić na otvaranju.

Vučić je rekao da je Srbije privukla već velike i poznate proizvođače automobila i naglasio da je uveren da će Srbija uspeti da napravi ceo lanac u proizvodnji električnih automobila u našoj zemlji.

– Uveren sam da je budućnost naše autoindustrije, koja je nosilac napretka svake zemlje – svetla, naglasio je Vučić.

Verujem da ćemo uspeti da ubedimo još neke od globalnih igrača da prihvate naše gostoprimstvo i otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji. Uskoro očekujemo odluke bar dva velika globalna proizvođača, to bi bila najveća promena u njenoj modernoj istoriji, ako bismo bar jednog od ta dva velika globalna igrača uspeli da dovedemo u Srbiju, istakao je predsednik.

Podsetio je da je Henri Ford rekao da je najbolji automobil nov automobil, a da su sajmovi idealni da se vidi sve što je novo u autoindustriji.

Vučić je rekao da će svoje adute na sajmu izložiti čak 210 izlagača, a prikazaće preko 140 modela.

Većinu od tih premijera čine vozila sa inovativnim hibridnim pogodnom i 25 čisto električnih modela, što je rekord i jasno pokazuje na smer cele industrije, naveo je Vučić.

Kaže da je svako ime koje je značajno u autoindustriji sada u Beogradu, te da je naš glavni grad pokazao i sada pravo i kosmopolitsko lice.

Predsednik je rekao da ne želi da priča o pandemiji i ratovima već o tome da su nikle prethodnih godina fabrike najboljih svetskih kompanija u autoindustriji, od Vranja do Pančeva i svuda širom Srbije.

Gotovo svaki deo koji se ugrađuje u najbolje automobile prozvodi se u našoj Srbiji, naveo je Vučić.

– Po tome spadamo u red izuzetno razvijenih i konkurentnih zemalja, naglasio je Vučić.

Dodao je da je Srbija uspela da dovede grupaciju Stelantis koja će u Kragujevcu proizvoditi jedan od najmodernijih gradskih električnih autmobila na svetu.

Nas u Srbiji raduje spremnost tog giganta da proširi portfolio svojih investicija u našoj zemolji, dodao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će svaki sledeći sajam biti bogatiji za modele proizvedene u Srbiji.

Dodao je da očekuje da će se i na ovom sajmu, kao i uvek, najbrže rasprodati najskuplji modeli.

– Srbija da nastavi da ide u korak sa svetom, jer Srbija i Beograd su uvek bili i uvek će biti svet, poručio je Vučić.

Zahvalio je organizatorima, kao i DDOR osiguranju na podršci sajmu i lično predsedniku Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesku Mašiju.

Od 12. do 15. maja pod kupolom Hale 1 Beogradskog sajma predstaviće se 28 automobilskih marki, sa pedesetak premijera, od kojih je najveći broj električnih i hibridnih vozila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here