Naslovna Politika Predsednik Vučić: Srbija je na EU putu, ali vodi računa o svojim...

Predsednik Vučić: Srbija je na EU putu, ali vodi računa o svojim interesima

PODELI
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da u zemlji raste evroskepticizam, ali da je Srbija suštinski na evropskom putu, dodajući da zemlja mora da vodi politiku u skladu sa svojim suštinskim interesima.

Na konstataciju novinara da je nemački kancelar govorio o međusobnom priznanju, dok je u Solunu rečeno da Srbija možda postane član EU 2033. godine, Vučić je primetio da to nije tačno, jer je, ističe, grčki premijer Kirjakos Micotakis spomenuo 2033. godinu za ceo Zapadni Balkan, a ne za Srbiju.

“A, kada mislite da bi mogla BiH, ili neki drugi koji nemaju otvorene pregovore…? Nisu spomenuli Srbiju, već ceo Zapadni Balkan. Ja nisam neko ko je preoptimističan, ne dajem narodu nadu gde je nema, ali da budemo fer, to se nije odnosilo na Srbiju, nego na ceo Zapadni Balkan”, rekao je Vučić.

On je ukazao i da evroskepticizam raste svaki dan, i da je poslednje istraživanje od pre par dana to i pokazalo.

“Ali, moraćemo da pokušamo da postavimo stvari racionalno. Možemo li bez evropskih investicija? Ja mislim da ne možemo. Da li smo emocionalno presrećeni zbog izjave oko KiM ili pritisaka zbog spoljne politike? Nije niko, ali moramo da budemo razumni, da emocije ne nadvladaju racionalni deo i da vodimo politiku u skladu sa našim suštinskim interesima”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, on je kao predsednik Republike izabran na pet godina, vlada će uskoro biti izabrana na četiri, i zemlja će voditi politiku koja ima legitimitet u narodu, suštinski i strateški.

Na pitanje da li je Srbija na EU putu, odgovorio je da je zemlja “apsolutno na evropskom putu”.

“Onako kako sam govorio pre 110 dana.. Ljudi su tada mislili da će to da važi tri, sedam, 10 dana… A, oni zaključci traju 110 dana, uprkos svemu što dolazi sa različitih strana, i pritiscima na Srbiju”, rekao je Vučić.

Dodao je da ne može da kaže da je Srbija svetska sila, ali će, poručuje, zemlja dok može da poštuje sebe, to i da radi.

“Do sada smo uspevali, nadam se da ćemo i dalje”, dodao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here