Naslovna Srem Ruma Predstavljanje romana „Luzitanija”

Predstavljanje romana „Luzitanija”

PODELI

Gradska biblioteka „Atanasije Stojković” poziva rumsku čitalačku publiku da prisustvuje predstavljanju romana „Luzitanija” Dejana Atanackovića.

„Luzitanija” je nagrađena NIN-ovom nagradomza najbolji roman u 2017. godini na srpskom jeziku, a predstavljanje knjige će se održati u čitaonici Gradske biblioteke „Atanasije Stojković”, u sredu 28. februara, sa početkom u 19 časova.

Pored autora o knjizi će govoriti i dr Mihajlo Pantić.

Luzitanija, zamišljena kao utopijski roman, u osnovi je priča o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata koja se nalazila u zgradi poznatoj kao Doktorova kula. Dom za s uma sišavše je tokom okupacije zvanično bio van nadležnosti okupatora koji je tu eksteritorijalnost dodelio bolnici, po svoj prilici, ne bi li se lišio komplikovanih obaveza.

 

U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta, a pre svega na ideji da razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost. Dok se ludilo vekovima tamniči i kažnjava, glupost se oduvek veliča, slavi i ovlašćuje. Na ovim našim prostorima često je sva nesreća pripisivana nekakvom urođenom, gotovo poslovičnom ludilu, ali to je samo zato što razum i glupost ponekad prave dogovore.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here