Naslovna Srem Ruma Predstavljen roman “Triptihon grozomore”

Predstavljen roman “Triptihon grozomore”

PODELI

Pobednički roman književnog konkursa Gradske biblioteke “Atanasije Stojković” za 2016. godinu – “Triptihon grozomore”, predstavljen je rumskoj publici. Roman prvenac Darka Sudžuma je svojevrsna hronika dešavanja na prostoru Srema, a posebno mesto u njemu zauzima Batajnica, u kojoj Darko živi.

U romanu autor prati događaje i likove iz tri istorijska perioda, koji su sudbinski određivali i uticali na život Sremaca, a naročito stanovnika Batajnice.

Prva “grozomora” se odnosi na veliku kugu, s kraja 18. veka, druga je stradanje Srba u Sremu za vreme ustaške vlasti, kao i novouspostavljanje vladavine OZNE, i iskušenja na koja su stavljeni sremski domaćini, dok je treća “grozomora” stradanje Sremaca i Batajničana za vreme NATO agresije.

Za žiri nije bilo sumnje da je “Triptihon grozomore” najbolji roman koji je pristigao na konkurs 2016. godine i okarekterisan je kao moćan, slojevit i nadasve istoričan roman.

“Moglo bi se reći da je centralna figura romana jedno drvo, jedna voćka, koja je vekovima ukrašavala sremska dvorišta, šorove, drumove i okrajke seoskih atara. Reč je o dudu, koji je svedok svih dešavanja i sudbina junaka u tri razdoblja koliko ih roman obrađuje”, rekao je član žirija književnik Todor Bjelkić i dodao da je dud za Sremce sveto drvo, poput lipe ili hrasta za stare Slovene.

Bjelkić je posebno pohvalio književni izraz Sudžuma i apostrofirao prvo poglavlje romana koje je ispisano arhaičnim jezikom iz vremena Dositeja Obradovića.

Sam autor ističe paradoks da mu je bilo lakše da piše prvo poglavlje na arhaičnom jeziku, nego poslednje gde je koristio moderni jezik. Darko je rekao i da je drvo jedan od najmoćnijih simbola, te da se može posmatrati i kao i kosmos u čijoj se krošnji rađaju svetovi. “Dvoumio sam se da li da priču oblikujem oko drveta ili vode, koja je takođe moćan simbol. Kada sam se odlučio za drvo, a pošto je radnja romana u Sremu, sasvim logično je da to drvo bude dud, jer ono ima skoro mitsku snagu na ovom podneblju. Ipak, svaki roman je bolje pročitati nego o njemu suditi na osnovu priča drugih”, rekao je Sudžum i pozvao čitaoce da pročitaju “Triptihon grozomore”.

Direktor Gradske biblioteke “Atanasije Stojković” Željko Stojanović napominje da je autor napisao značajno delo i sa istorijskog aspekta, jer kako narod često zaboravljamo svoju prošlost, te nam se “grozomore” iznova ponavljaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here