Naslovna Dogadjaj Predstavljena knjiga arhitekte i mirotvorca Vojislava Devića

Predstavljena knjiga arhitekte i mirotvorca Vojislava Devića

Foto: dnevnik

NOVI SAD: Nastala kao plod troipodecenijskog istraživanja i rada arhitekte, urbaniste, kartografa i mirotvorca Vojislava Devića, knjiga „Fruška gora, treća Sveta gora Evrope i Mediterana“, koja se, s jedne strane, može smatrati ogledalom suštinskog istorijskog, kulturnog, duhovnog i prirodnog značaja Fruške gore, a s druge i fruškogorskim zavetom za dalja istraživanja njene jedinstvenosti i svetosti i za unapređenje njenog pravnog statusa u Svetu goru Srbije, Evrope i sveta, predstavljena je preksinoć u prepunoj Čitaonici Gradske biblioteke.

Osim Devićevih, u knjizi su objavljeni radovi i drugih autora, poput vladike bačkog dr Irineja Bulovića, Milana Paroškog, Vojislava Matića, Pavla Stanojevića… U njoj su sabrani i novinski članci, tekst neodržanog govora ministra vera Vojislava Milovanovića pripremljenog za proglašenje Fruške gore Svetom 2003, kao i 19 stranica ugovora između Nacionalnog parka „Fruška gora“ i Evropske grupe „Gea“ kojim je Fruška gora trebalo na 109 godina da bude data na korišćenje italijanskoj grupaciji, kao prilog tekstu o razotkrivanju i sprečavanje te prodaje koja bi ostavila dalekosežne posledice na taj geološko-biološko-geoklimatski-antropološko-energetski rezervat.

Knjiga bi se mogla nazvati uzbunjivačkom jer, uprkos tome što je ugovor o prodaji Fruške gore poništen, postoji velika šansa da u drugom rasporedu političkih snaga neko poželi ponovo da ga primeni, rekao je Vojislav Dević.

Kako je dodao, ona teži tome da se Fruška gora pod hitno proglasi svetom, zato što, kada je nešto sveto, to automatski znači da se time ne trguje.

To bi bila crvena linija prema svim vlastima da se ne može trgovati AP Vojvodinom, kazao je Dević.

U knjizi je i stručni rad o posledicama NATO bombardovanja i mapa gde su sve pale bombe po Fruškoj gori, alim naglasio je Dević, nije sve u njoj crno.

Ona govori i o svetinjama, svetiteljima, prelepoj prirodi, slavnoj istoriji i čestitom narodu. Knjiga treba da se pročita zbog činjenica i lepota koje predstavlja upoznajući nas sa samom Fruškom gorom, toliko moćnom i nesporno Svetom. Kroz nju čitalac treba da se upozna i s lepotom vere i ljubavi Hristove, posebno vidljive kroz monaški život i snagu monaške molitve koja se svakodnevno izgovara za sve nas. Dajući nam ogromno i o mnogo čemu novo saznanje, ujedno je opomena i podstrek da se trgnemo i postanemo dodatno aktivni u našim životima, usmeravajući pažnju na događaje oko nas i pred nama. U vremenima u kojima se priroda oko nas devastira, kada se narodi i crkve dele, svetinje otimaju, brat na brata okreće, knjiga nas poziva na sabornost, oprez, zajediničko delovanje da sačuvamo Frušku goru i suživot, zaključio je Vojislav Dević.

Na promociji dela, koje je izdala Fondacija „Matica mira”, a čiji su suizdavači „Strateg projekt” i Pravoslavna fondacija, govorili su još prof. dr Miodrag V. Vuković i prof. dr Aleksandar M. Petrović.

IZVORdnevnik
Prethodna vestNeočekivani poraz Podrinja u Šidu
Sledeća vestKako je Sremica kolačem zavela Betovena?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here