Naslovna Srem Ruma Predstavljene publikacije Ruma u staroj štampi, priređivača Đorđa Boškovića

Predstavljene publikacije Ruma u staroj štampi, priređivača Đorđa Boškovića

PODELI
Foto: Opština Ruma

RUMA – Proteklog petka su u čitaonici Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ predstavljene publikacije Zavičajnog muzeja Ruma priređivača Đorđa Boškovića, kustosa istoričara Zavičajnog muzeja Ruma. U pitanju su knjige „Ruma u staroj srpskoj štampi“ i „Ruma u staroj stranoj štampi“.

„Iskoristio sam povoljnu okolnost što je veći deo ove štampe digitalizovan. Nije bio velik posao da se listaju novine, nego je bilo pretraživanje na internetu iz domaćih i stranih biblioteka, zatim odabiranje članaka i ubacivanje nekim hronološkim redom . Za drugu knjigu je trebalo i prevoditi, jer je velik broj tekstova na nemačkom jeziku. Rad na prvoj knjizi je trajao nekoliko meseci, dok je na drugoj trajao malo duže, trebalo je pronaći te novine, odabrati članke, prevesti i srediti, to je trajalo oko godinu dana. U kolikoj meri se štampa razlikovala od današnjih novinskih članaka, to je diskutabilno pitanje. Najviše tekstova ima upravo o crnoj hronici, kriminalu, ubistvima i samoubistvima, oglasa što je čudno za ono vreme devetnaestog veka, pa i kasnije, a značajno mesto zauzima politika. Kultura je slična kao  danas, nailazi se samo mestimično i par članaka o zidanju zgrade u kojoj se nalazimo, tadašnjem Hrvatskom domu. ”, rekao je Bošković.

Publikacije su predstavili dr Žarko Dimić,  upravnik Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima i Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva Srem, Sremska Mitrovica.

“Đorđe Bošković je jedan od danas najznačajnijih živih istoričara, to možemo slobodno reći. Čovek koji je studiozan istoričar koji odlično poznaje arhive, snalazi se u nemačkom jeziku, u gotici, latinskom jeziku, tako da je kao saradnik, autor, istraživač zaista jedna retka “zver” i mogu samo da pozavidim Rumljanima što imate jednog Boškovića, koji istražuje istoriju i prošlost vašeg mesta koja je prebogata”, izjavio je Dimić.

Predstavljanju publikacija prisustvovala je i predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

“Ovo su dve izuzetne knjige našeg muzejskog savetnika Đorđa Boškovića, našeg najpoznatijeg i najboljeg hroničara Rume. Bošković je brižljivo radio na prikupljanju podataka o Rumi, zavičajnoj istoriji, društvenom i kulturnom i političkom životu Rume počev još od sredine 19. veka pa sve do prvih decenija 20. veka. Đorđe je pronašao dosta zanimljivih i veoma važnih podataka u staroj štampi,pre svega mislim na nemačku štampu, s obzirom na to da se Ruma tada nalazila u sastavu Austrougarske. Upravo u tome je značaj njegovog rada koji je doprineo  tome da će se generacije  budućih istoričara i Rumljana u njegovom knjigama upoznavati sa našom zavičajnom istorijom. Zavičajnom muzeju kao ustanovi čiji smo osnivač, mi kao Opština dužni smo da pomognemo, kao i svakoj ustanovi kulture i njenoj delatnosti, a izdavačka delatnost je jedna od onih kojima se bavi naš Muzeji i vrlo rado to podržavamo”, rekla je predsednica Ćirić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here