Naslovna Dogadjaj Predstavnici Vlade Ruske Federacije u poseti našem Gradu

Predstavnici Vlade Ruske Federacije u poseti našem Gradu

Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – U okviru institucionalne saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije u oblasti poljoprivrede i bezbednosti hrane, od oktobra 2016. do decembra 2019. godine realizuje se projekat „Pomoć za trgovinu” – Podrška jačanju proizvođačkih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Republici Srbiji. Projekat finansira Vlada Ruske Federacije, implementira ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a glavni partner je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U okviru rusko-srpske saradnje Sremsku Mitrovicu su posetili predstavnici Vlade Ruske Federacije i predstavnici UNDP-a: Sergej Kononučenko – zamenik direktora, Odeljenje za međunarodne organizacije, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije; Vladimir Vaganov – savetnik, Odeljenje za multilateralnu ekonomsku saradnju i posebne projekte, Ministarstvo za ekonomski razvoj Ruske Federacije; Aleksander Averčenkov, UNDP menadžer Fonda za razvoj i Goran Simunović, UNDP Srbija, Projektni koordinator.

U gradskoj kući rusku delegaciju dočekali su gradonačelnik Vladimir Sanader i Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj, koji su gostima prezentovali rezultate i efekte projekta „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda”. Korpa lokalnih proizvoda je premijerno prezentovana na Sremskom sajmu poljoprivrede „Agrosirm”, na tržištu se plasira u vidu diplomatskog ili korporativnog poklona, te su uručene i gostima prilikom ove posete.

Cilj ovog programa jeste promocija održivog rasta kroz jačanje proizvođačkih kapaciteta i konkurentnosti u okrivu sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u Republici Srbiji. Glavni fokus projekta jeste unapređenje izvoznih kapaciteta agrobiznis sektor i povećanje prihoda u ruralnim oblastima u Srbiji. Sremska Mitrovica je od kraja 2018. godine uključena u ovaj program saradnje zahvaljujući projektu „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda” koji realizuje Ruralni cenar Sova.

Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice rekao je: „Realizacija projekta Sremska korpa proizvoda koju je pomogla Ruska Federacija preko organizuje organizacije Ujedinjenih nacija za razvoj izuzetno je značajna za naša ruralna područja, to jest seoska sredine gde mi zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede pokušavamo da naša seoska domaćinstva krenu još jednim putem, a to je da probamo da eksploatišemo u inostranstvu naše sremske proizvode kako bi vidljivost naših tradicionalnih proizvoda koja je do sada bila na veoma niskom nivou bila bolja. Kroz ovaj projekat koji je podrazumevao sve što se tiče reklame, marketinga, smo uspeli da ta neka naša seoska domaćinstva koja se već duži niz godina bave ovom vrstom proizvodnje, tradicionalne proizvodnje sremskih proizvoda da njih praktično lansiramo u svetu. Ovaj projekat jeste upravo za njih, da oni postanu vidljivi i da probamo da što više tih naših proizvoda, pre svega proizvedemo, a samim tim i da im pronađemo tržište izvan Srbije. Zbog toga je ova današnja poseta izuzetno značajna s obzirom da očekujemo i dalje pomoć od ovakvih organizacija u razvoju seoskog turizma i da probamo da povežemo ovakvu proizvodnju sa seoskim turističkom domaćinstvima, sa dolaskom turista koji bi posećivali naša tradicionalna domaćinstva i sve to u strategii koji Vlada Republike Srbije promoviše.”

Aleksander Averčenkov, UNDP menadžer Fonda za razvoj rekao je: „Ovde sam kao član delegacije Rusij, tu su još predstavnik Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva poljoprivrede Rusije. Ovde sam u cilju utvrđivanja rezulatata našeg programa koji organizujemo već tri godine u saradnji sa UNDPi sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije. Videli smo da su rezultati veoma pozitivni imali smo sastanke u Ministarstvo poljoprivrede u Vladi, o bili smo i članovi agro-biznis foruma u kome je bilo preko 200 ljudi. Kao potvrdu rezultata i efikasnosti ovog programa možemo reći da da su potpisani ugovori o vrednosti 45 miliona dolara, koji su stvari dokaz efikasnosti našeg grada. U okviru Ministarstva poljoprivrede formiran je rtzv. Poljoprivredni klub, na kome poljoprivrednici mogu da organizuju razne forume, obuke, nastavu i tome slično. Formirana je internet platforma to je sajt na kome se daju podaci koji su potrebni srpskim poljoprivrednicima gde se mogu naći podaci o tome šta se može izvoziti, koje su normativno-pravne baze i tako dalje. Ovde smo došli da vidim rezultate jer znamo da je nekoliko kompanija iz vašeg regiona učestvovalo u tom programu.”

Projekat je od samog starta podržala i mitrovačka Agencija za ruralni razvoj, posebno u delu promocije svih projektnih aktivnosti, s obzirom na to da njegovi efekti doprinose unapređenju lokalne ruralne ekonomije kroz povećanje vidljivosti i povezivanje lokalnih proizvođača tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih i zanataskih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom.

Kako je rekao Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj kaže: „Pre nekih 12 meseci mogao sam da pohvalim ideju, aktivnosti i planirane zadatke projekta Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda, sada kada je projekat završen, kada se potpuno realizovao, implementirao mogu da pohvalim i njegove pozitivni efekte i rezultate koje je doneo. Pprojekat se realizuje u okviru jednog šireg programa koji finansira Vlade Ruske Federacije reč je o programu koji za cilj ima podršku našim malim poljoprivrednim proizvođačima, malim porodičnim firmama ali u nevladinom sektoru, u unapređenju svojih kapaciteta proizvodih, tržišnih i izvoznih kapaciteta. Ovaj projekat je realizovan kroz taj Grant u okviru te rusko-srpske saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Projekat je od strane Agenciea za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica podržan od samog starta. Pre svega doprineo je unapređenju ruralne ekonomije kroz umrežavanje tih proizvođača tradicionalnih proizvoda, zanatskih proizvoda, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom. Taj doprinos se najviše ogleda u povećanju vidljivosti samih proizvođača, tačnije proizvoda i usluga koje oni nude, ali se doprinosi i povećanju vidljivosti Srema i Sremske Mitrovice kao jedne značajne i bogate gastro-turističke regije. U okviru projekta kao što sam naziv kaže formirana je i korpa lokalnih proizvoda, tradicionalnih proizvoda i evo ovom prilikom posete ruske delegacij,e predstavnicima koji su finansirali ovaj projekat biće poklonjeno nekoliko ovakvih korpi kao jedan diplomatski poklon, odnosno jedan gastro-suvenir Sremske Mitrovice.”

Jedna od programskih komponenti jeste i poboljšanje kapaciteta prerađivačkih i izvozno orijentisanih kompanija. Aktivnost je podrazumevala sprovođenje programa treninga i obuka za predstavnike prerađivača i izvoznih kompanija u cilju podizanja njihovih kapaciteta u vezi sa standardima kvaliteta, marketinga, obeležavanja, pakovanja. To je omogućilo da ukupno osam srpskih kompanija uspešno prođe kroz proces sertifikacije prema međunarodno priznatim standardima kvaliteta, neophodnim za plasman proizvoda na inostrano tržište. Jedna od tih kompanija je „But&Co” iz Laćarka, koja se bavi proizvodnjom i preradom tradicionalnih suvomesnatih proizvoda, pa je ruska delegacija posle prijema u Gradskoj kući posetila i ovu malu porodičnu firmu koju vode Milenko i Branislav Jovanović.

IZVORsirmiuminfo
Prethodna vestŽenska parlamentarna mreža u Žitištu
Sledeća vestEdukativna radionica i promocija ruralnog i ekoturizma

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here