Naslovna Srem Fruška gora Preduzeće planira staze za kvadove na Fruškoj gori, aktivisti upozoravaju na štetne...

Preduzeće planira staze za kvadove na Fruškoj gori, aktivisti upozoravaju na štetne uticaje po Nacionalni park

PODELI
Foto: Pixabay

Nadležni u Nacionalnom parku “Fruška gora” tražili su od Pokrajinskog zavoda za zaštitu sredine uslove zaštite prirode kako bi se, na području planine, organizovale vožnje četvorotočkašima i enduro motorima, na čije štetne posledice već mesecima unazad upozoravaju građani i ekološki aktivisti.

U Zavodu za zaštitu prirode kažu za 021 da u protekle dve godine nisu izdavli rešenja o uslovima zaštite prirode za vožnju četvorotočkaša (kvadova) i enduro motora u granicama NP “Fruška gora”.

 Ipak, napominju da je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode na zahtev JP “Nacionalni park Fruška gora” dostavio Preporuke za izradu projekta diverzifikacije staza u Nacionalnom parku i njihovom obeležavanju.  

Kako se navodi u dokumentu, Nacionalni park je tražio uslove zaštite prirode, međutim, Zavod je ocenio da nema dovoljno elemenata za izdavanje uslova, ali su zato izdate preporuke

Rešenje o uslovima zaštite prirode mogu da slede u idućoj fazi, koja će verovatno podrazumevati detaljniji kartografski prikaz i razradu predmetnog projekta“, piše u preporukama.

 Nadležnima u Nacionalnom parku se preporučuje da posebno imaju u vidu režime zaštite, važeće mere zaštite koje zabranjuju uznemiravanje divljih životinja i zabranu vožnje na motorni pogon, mere očuvanja prirode, osetljive prirodne vrednosti, turističke posete i dosadašnja iskustva. 

Takođe, preporučuje se da se predmetni projekat ne izrađuje za celo područje Nacionalnog parka odjednom, već po fazama. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here