Naslovna Život PREKINI LOŠU NAVIKU: Evo KAKO da prestaneš sa čestim DODIRIVANJEM lica koje...

PREKINI LOŠU NAVIKU: Evo KAKO da prestaneš sa čestim DODIRIVANJEM lica koje uopšte nije dobro!

PODELI

Svi imamo loše navike i što ih duže ponavljamo, to ih je teže iskoreniti. Neke navike su potpuno bezopasne ali ima i onih koje nam mogu naneti štetu. Često dodirivanje lica jedna je od njih.

Ljudima je u prirodi da dodiruju svoje lice. Istraživanja pokazuju da čovek u toku jednog sata dodirne lice u proseku 23 puta! Verovali ili ne, isto rade i bebe, dok su još u stomaku.

Dodirivanje lica često ima za ulogu da nas opusti ili smiri, a usko je povezano i sa našim emocijama. Međutim, sada je vreme kada moramo da osvestimo ove reakcije i svedemo ih na minimum jer se virus upravo tako prenosi.

1. Pre svega pokušaj da osvestiš ovaj refleks i poveži u kojim situacijama to radiš. Moguće da si anksiozna, ili možda to radiš tokom neke druge radnje kao što je ispijanje jutarnje kafe, vožnja kola ili skrolovanje Instagrama. Ukoliko to i dalje radiš potpuno nesvesno, zamoli nekog drugog da te analizira i ukaže ti na specifične situacije kada primeti da to radiš.

2. Treba da napraviŠ nekoliko izmena u nekim drugim radnjama, koje će ti smanjiti potrebu da dodiruješ lice. Pa na primer: Nosiš naočare umesto sočiva da ne bi fizički moglada priđeš prstima blizu očiju; Nosiš manje šminke kako ne bi morala da je popravljaš u toku dana; Veži kosu kako ti ne bi padala na lice a ti je svaki čas sklanjala.

3. Sledeća stvar koju možeš da promeniš jeste da zaposliš tvoje šake. Nabavi neku od onih spravica kao što je “Fidget Spiner” Na taj način će ti ruke uvek biti okupirane i prsti će mnogo ređe ići u pravcu lica.

4. Još jedna opcija jeste ta da namažeš ruke nekim prirodnim sredstvom koje ima intenzivan miris. Ulje čajevca je recimo odlično. Ono ima i jako dezinfekciono dejstvo (samo pazi oči jer može da peče) a kad jak miris priđe nosu odmah će te se trgnuti i spustiti ruku dole.

Verujem da ćeš uspeti da se suočiš sa ovom lošom navikom i sačuvaš svoje zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here