Naslovna Srem Inđija Prekogranična saradnja Inđije i Donjeg Miholjca

Prekogranična saradnja Inđije i Donjeg Miholjca

PODELI

Novcem iz Intereg IPA programa Evropske unije znatno se može pospešiti prekogranična saradnja.
Projekat „Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovacije i predizetništvo” juče je i zvanično počeo u „Startid centru” u Inđiji, kojim će se razviti dve nove digitalne zajednice u Donjem Miholjcu (Hrvatska) i Inđiji.

Cilj je stvaranje i razvoj funkcionalne mreže lokalnih digitalnih zajednica, a koje će uticati na razvoj okruženja povoljnog za preduzetništvo. Tako će se pomoći razvoj IT industrije, samozapošljavanje i zapošljavanje mladih.

Projekat će realizovati konzorcijum koji čine SEE ICT ,preduzetnički inkubator „Osvit” i grad Donji Miholjac, Fakultet tehničkih nauka i Ministarstvo telekomunikacija i trgovine Republike Srbije.

Pomoćnica u Ministarstvu telekomunikacija i trgovine zadužena za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Irina Reljin, rekla je da je lepo što se ovakvi projekti realizuju u okviru prekogranične saradnje, jer će to približavanje doprineti razvoju. Predsednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević rekao je da se nada da će zahvaljujući projektu mladi ljudi steći znanja koja će im pomoći da sami postanu preduzetnici.

Na interesovanje mladih za razvoj preduzetništva osvrnuo se šef službe za međunarodnu saradnju Vladimir Todorović sa Fakulteta tehničkih nauka i rekao da danas ne samo profesori već i studenti osnivaju preduzeća u IT sektoru te će im iskustvo ovakvih projekata dobro doći. Inače, sve je više saradnje van granica, pa su na FTN-u u toku 82 međunarodna projekta.

Boris Poslon vođa projekta iz Donjeg Miholjca naglasio je da se radi o lepom i korisnom projektu koji će doneti otvaranje novih radnih mesta sa obe strane granice te doprineti otvaranju novih kapaciteta.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Inđija – Opština razvoja i investicija”, koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here