Naslovna Kultura PREMIJERA FILMA UZ PRISUSTVO POLICAJACA Zatvorenici sa psima u rukama stajali u...

PREMIJERA FILMA UZ PRISUSTVO POLICAJACA Zatvorenici sa psima u rukama stajali u Domu omladine (FOTO)

PODELI

Premijera dokumentarnog filma “Komanda ljubav” rediteljke Marine Kovačević koji govori o rehabilitaciji osuđenika iz zatvora u Sremskoj Mitrovici kroz interakciju sa psima prikazan je sinoć u Domu omladine.

“Komanda ljubav” je jedinstveno ostvarenje koje govori o resocijalizaciji osuđenika kroz dresiranje pasa koji se nalaze u azilu u okviru Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica.

– Film je rađen namenski, da se pokaže zapravo program rada jednog zatvora, KPZ u Sremskoj Mitorovici, koji je jedini u svetu koji ima prihvatilište za pse, i ovaj trening učenja dresure i kreativnog pisanja. Prvenstveno je rađen da se sa ovom pričom kao pokaznom vežbom uđe u maloletničke zavode, u Kruševac i u Valjevo – kazala je rediteljka Marina Kovačević, dodajući da je njen dominantni utisak koliko su talentovani i koliko, kada ljudima prižite prostor, mogu da se razvijaju i kroz to menjaju i postaju bolji ljudi.

Premijera dokumentarnog filma
Premijera dokumentarnog filma “Komanda ljubav”

Nakon premijere, osuđenici su izveli desetominutni performans “Klub boraca”, prilikom koga su recitovali stihove čiji su oni autori a koji govore o ljubavi između psa i čoveka kao i pravilima dresure, držeći pritom štence u rukama.

Policajci nagledali zatvorenike
Policajci nagledali zatvorenike

Inače, ovaj Zavod je jedinstven po tome što osuđenici nakon završene obuke za dresuru pasa dobijaju setifikate za rad sa njima, što im pomaže da se zaposle nakon što odsluže svoje kazne.

Iako slični projekti postoje u Švedskoj i Španiji, KPZ Sremska Mitrovica jedinstven je po tome što se u okviru samog objekta nalazi prihvatilšte za pse “Proleće”, što predstavlja višestruku korist kako za lokalnu zajednicu tako i za same osuđenike, jer je dokazano da smanjuje broj povratnika.

Premijera dokumentarnog filma
Premijera dokumentarnog filma “Komanda ljubav”

– Veoma sam zadovoljan što smo uspeli da ovim filmom pokrenemo emociju kod ljudi. Kada mi koji smo non stop u toj problematici i bavimo se uslovno rečeno resocijalizacijom, mi to živimo svaki dan i svaki naš projekat ovog ili sličnog tipa treba da da isti rezultat. Na ovaj način uspeli smo da budemo prvi u svetu koji imamo azil za pse i treći u Evropi. Napominjen i da smo već počeli sa realizacijom projekta resocijalizacija osuđenika pomoću konja – rekao je Aleksandar Alimpić, upravnik Zavoda, ističući da je za sada kroz ovaj program prošlo oko 60 osuđenika i da rezultati praćenja njihovih stručnjika govore da empatija u smislu osećaja brižnosti raste, tako da mogu da očekuju da će stepen povratništva u zatvore biti sve manji.

Premijera dokumentarnog filma
Premijera dokumentarnog filma “Komanda ljubav”

Osim učenja same dresure pasa, jedan važan segment projekta jeste kreativno pisanje gde su osuđenici nakon svakog kontakta sa psima svoje emocije pretakali u reči, emotivne stihove zbog kojih je na premijeri gotovo cela sala bila u suzama.

– Zahvalni smo Marini Kovačević što se borila protiv predrasuda koje ljudi gaje prema osuđenicima, kao što smo se mi borili protiv predrasuda o psima iz azila. Priliku za kreativno pisanje dala nam je radionica, a pošto sam inače član literarne sekcije, ovo mi je pomoglo da se mnogo više istaknem jer imam o čemu da pričam, o mom psu. Razmišljam da pored ovoga završim kurs za šišanje pasa, da budem kompletan i da jednog dana imam pansion za pse – kazao je osuđenik T. P, apelujući na sve da udome psa iz prihvatilišta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here